En col·laboració amb

Dret a la vivenda

Ratificada la primera sanció municipal per un anunci de lloguer discriminatori

Un ciutadà va denunciar que un dels requisits per accedir al pis era ser una persona espanyola

Ratificada la primera sanció municipal per un anunci de lloguer discriminatori
1
Es llegeix en minuts

Una jutge de Barcelona confirma la multa de 90.001 euros que l’Ajuntament de Barcelona va imposar a un agent de la propietat immobiliària per excloure de l’accés a la vivenda un col·lectiu de persones per raó del seu origen.

L’Oficina per la No Discriminació (OND) va detectar els fets l’octubre del 2019 arran d’una comunicació a través del sistema de queixes del Consistori, en què un ciutadà denunciava que l’anunci incloïa com a requisit per poder accedir al lloguer ser una persona espanyola i demanava que s’estudiés com a possible cas de racisme immobiliari.

Una vegada analitzat l’anunci, l’OND va remetre el cas a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari de l’Ajuntament, creada el 2015, que va obrir un expedient sancionador contra els anunciants, els agents de la propietat immobiliària (API) i el portal Idealista, on s’havia publicat l’anunci.

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Barcelona va tramitar l’expedient i va comunicar la sanció per vulnerar la Llei catalana del dret a la vivenda i contravenir la legislació internacional i europea en matèria de drets humans. L’agent de la propietat immobiliària i el portal Idealista van impugnar la sanció al jutjat contenciós administratiu, que ara s’ha pronunciat respecte a una de les parts denunciades i ha ratificat la sanció municipal.

La sentència del jutjat barceloní és la primera que es dicta a l’Estat espanyol per discriminació a l’accés a la vivenda en exercici de la tutela administrativa.