En col·laboració amb

Memòria democràtica

Dones rebels i compromeses, protagonistes de la Primavera Republicana 2022

La Primavera Republicana recupera la memòria de la lluita pels drets i llibertats que les dones van aconseguir durant la Segona República

Dones rebels i compromeses, protagonistes de la Primavera Republicana 2022
3
Es llegeix en minuts

Del 4 al 10 d’abril la Primavera Republicana recupera la memòria de la lluita pels drets i llibertats que les dones van aconseguir durant la Segona República, quan van votar per primera vegada, van conquerir l’espai públic i van impulsar l’associacionisme femení. Dones republicanes, rebels i compromeses que van arribar a grans fites històriques, i que aquest any homenatgem i recordem amb un cicle d’activitats.

Notícies relacionades

La conquesta de drets i llibertats de les dones durant la Segona República va suposar un avenç social que es va perdre amb la imposició de la dictadura franquista, però que va mantenir en la lluita a moltes dones que es resistien a renunciar als ideals republicans. Per això, «Rebels i compromeses» és el lema d’aquest any de la Primavera Republicana. Promogut per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, el cicle és un homenatge a totes les dones lluitadores que van ser doblement reprimides: com a republicanes i com a dones. Perquè elles van marcar el camí d’una lluita feminista que encara perdura en els nostres dies.

Sis actes centrals per celebrar la Primavera Republicana

L’antiga presó Model serà l’escenari principal de bona part de les activitats que s’organitzen del 4 al 10 d’abril en el marc de la Primavera Republicana. Des de la seva rehabilitació, la Model s’ha transformat en un punt de referència de la memòria democràtica a la ciutat, molt vinculat a les dones represaliades durant el franquisme.

  • ‘Rostres rebels’ (a partir del 4 d’abril): l’artista Pierre Marquès serà l’autor d’una intervenció artística a l’antiga presó, on faarà sis retrats de dones que van lluitar pels valors republicans: Natividad Yarza Planas, Frederica Montseny i Mañé, Neus Català i Pallejà, Sara Berenguer i Laosa, Maria Salvo i Iborra i Montserrat Roig i Fransitorra. La instal·lació inclou un codi QR a través del qual es podrà accedir, amb el telèfon mòbil, a la biografia d’aquestes sis dones, que representen diferents etapes cronològiques i perfils diversos de dones rebels i compromeses.

  • Dones, república i literatura (5 d’abril, aforament limitat): Les Impuxibles i Alicia Reyero presenten aquesta creació escènica desenvolupada a partir de textos d’Almudena Grandes. Una aproximació a diversos testimonis de la República i la lluita feminista i antifranquista, acompanyada de música i dansa.

  • ‘La Barcelona incòmoda’, jornades de debat sobre memòria i espai públic (abril i maig): el 6 d’abril es portaran a terme la conferència inaugural i la primera taula rodona, ‘Monumentalitat republicana en democràcia’. El cicle té per objectiu generar un espai de diàleg sobre la recuperació de la memòria en l’espai públic, com és el cas de l’antiga presó Model.

  • Mural de l’alumnat de l’Escola d’Art La Industrial (7 d’abril): partint de l’exili republicà, l’alumnat de l’escola representarà les migracions contemporànies mitjançant el llenguatge de l’art urbà com a metodologia pedagògica. Es tracta d’una activitat promoguda per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB.

  • IAIA, de la Companyia Mambo Project (8 i 9 d’abril, aforament limitat): espectacle documental i multidisciplinari en el qual el públic entra al menjador de casa de l’àvia per reconstruir i reviure els seus records. A l’obra hi conviuen passat i present per descobrir i entendre la història de les nostres àvies, marcada inevitablement per la postguerra i el franquisme.

  • Cercavila republicana i ofrenes florals (10 d’abril): el recorregut començarà a la plaça del Virrei Amat en direcció a la plaça de la República, amb parades a la cantonada del carrer d’Alloza i al pla de les Mares de la Plaça de maig per fer ofrenes florals. Després de l’ofrena al monument ‘La República’, la cercavila s’acabarà amb un acte lúdic i musical als jardins de Llucmajor, on es dipositarà l’última ofrena floral a les lluitadores i lluitadors per la República.