En col·laboració amb

INCLUSIÓ

El racisme i la xenofòbia i la LGTBI-fòbia, principals motius de discriminació a la ciutat

El racisme i la LGTBI-fòbia encapçalen la llista d’expedients oberts per discriminació i representen més del 60% del total

El racisme i la xenofòbia i la LGTBI-fòbia, principals motius de discriminació a la ciutat
1
Es llegeix en minuts

L’Oficina per la No Discriminació (OND), el servei municipal especialitzat per atendre les persones que han patit discriminació a la ciutat, ha presentat les dades del primer semestre de l’any. El racisme i la LGTBI-fòbia encapçalen la llista d’expedients oberts i representen més del 60% del total.

Tant els expedients oberts per racisme i xenofòbia com els que s’han obert per LGTBI-fòbia representen més del 30% del total i encapçalen les dades dels casos atesos per l’OND. No obstant, en el cas del racisme i la xenofòbia s’ha produït un descens important, de 12 punts, respecte al mateix període de l’any 2020, mentre que els casos de LGTBI-fòbia han augmentat en 5 punts.

Durant el primer semestre del 2021, l’OND ha obert 125 expedients per vulneració de drets i discriminació, un 13% més que de gener a juny del 2020, en el qual en va tramitar 111.

La LGTBI-fòbia, en tendència ascendent

Fins al juny, l’Oficina per la No Discriminació ha obert 39 expedients per motiu de LGTBI-fòbia. D’aquests expedients, 23 són per homofòbia, 14 per transfòbia i 2 per lesbofòbia. En 24 casos hi ha hagut vulneracions del dret a la integritat moral, i en 7 s’han produït agressions físiques.

Davant casos de discriminació per LGTBI-fòbia, l’OND disposa d’un protocol de coordinació i actuació amb l’Observatori contra l’Homofòbia i el Centre Barcelona LGTBI, a fi d’oferir una atenció integral a la víctima i atendre les seves necessitats socials, psicològiques o jurídiques.

En aquest context, el consistori ha anunciat que exercirà d’acusació popular en el cas de les agressions que es van produir a finals del mes de maig contra dues parelles homosexuals a la platja del Somorrostro. Les víctimes van rebre agressions físiques i verbals, i una d’elles va patir una fractura maxil·lar.

La integritat moral, el principal dret vulnerat

Notícies relacionades

Respecte al tipus de drets que es vulneren en les situacions que es reporten a l’OND, el dret a la integritat moral es produeix en 43 de les 125 situacions i es manté com el principal dret vulnerat. En segon lloc trobem la prestació de serveis i, en tercer lloc, el dret a la vivenda, que augmenta.

Destaca també la baixada en el nombre d’expedients per agressions físiques, que han passat de 27, el primer semestre del 2020, a 11.