En col·laboració amb

LLOGUER

Sanció de 45.000 euros per un cas de discriminació en l’accés a una vivenda

La discriminació va tenir lloc quan la víctima va manifestar interès a llogar la vivenda i la immobiliària va argumentar que s’havia escollit una altra candidatura

Sanció de 45.000 euros per un cas de discriminació en l’accés a una vivenda
1
Es llegeix en minuts

Per primera vegada un ajuntament sanciona per discriminació directa en l’accés a la vivenda per raó d’origen. El cas s’ha produït a la ciutat després que la propietat d’un pis de la Barceloneta i l’empresa que el comercialitzava neguessin la possibilitat de llogar-lo a una persona d’origen marroquí. La sanció és de 45.000 euros.

La discriminació va tenir lloc quan la víctima va manifestar interès a llogar la vivenda i va acreditar un nivell de prou solvència, però la immobiliària no va respondre a la petició i va argumentar que s’havia escollit una altra candidatura. No obstant, el pis continuava buit i disponible setmanes més tard.

Al cap del temps, una persona de l’entorn de la víctima que no és d’origen marroquí es va interessar pel pis, el va visitar i va acreditar un nivell de solvència equivalent. En aquest cas l’agent immobiliari sí que va mostrar disposició a llogar-li la vivenda. D’aquesta manera es va poder provar que el criteri de la propietat no es basava en la solvència ni en la indisponibilitat de la vivenda.

Notícies relacionades

La víctima va denunciar els fets a l’Oficina per la No-Discriminació (OND), que va estudiar i va analitzar el cas conjuntament amb la Unitat de Disciplina i Antiassetjament de l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació (IMHAB).

Que una persona no pugui ser discriminada per raó d’origen és un dret reconegut a la Constitució espanyola, i la prohibició en l’accés als béns i serveis està regulada en la Directiva europea 2004/113/CE. La discriminació per raó d’origen constitueix una falta molt greu, sancionada amb 45.000 euros.