En col·laboració amb

DEFENSA DELS DRETS

Eleccions a la Sindicatura de Greuges de Barcelona

Els barcelonins i barcelonines poden mostrar el seu recolzament a un dels vuit candidats a aquest organisme a través de la plataforma Decidim.barcelona

Eleccions a la Sindicatura de Greuges de Barcelona
4
Es llegeix en minuts

Els barcelonins i barcelonines tenen fins al 19 de maig per recolzar la seva candidatura favorita per presidir la Síndica de Greuges de la ciutat entre el 2021 i el 2026. En un procés electoral que s’obre el pròxim dimarts, 19 d’abril, a la plataforma de participació ciutadana Decidim.Barcelona, el veïnat de la capital catalana podrà donar a conèixer quin dels vuit candidats és el seu favorit. Actualment la síndica és Maria Assumpció Vilà i Planas, després de ser elegida per unanimitat el 2010. Vilà serà substituïda a partir del juliol després d’esgotar dos mandats consecutius. 

El procés d’elecció de la nova persona responsable en el càrrec va començar el 15 de gener, a través de sessions consultives i propostes impulsades per les diferents entitats de la ciutat. El pròxim dimarts s’estrena la segona etapa d’aquest procés, amb la fase de recollida de recolzaments, tant per part de la ciutadania com d’entitats. El candidat final es decidirà en una votació final que tindrà lloc durant el mes de juliol en el ple de l’Ajuntament de Barcelona. 

Durant el període de presentació, entre el 15 de gener i el 15 d’abril, el teixit associatiu de la ciutat ha trobat vuit candidats per al càrrec de síndic o síndica –tres més que en les eleccions anteriors: Ramon Nicolau, David Bondia, Ricard de la Rosa, Rosa Cañadell, Jordi Giró, Zaida Muxí, Rafel López i Isabel Alonso. Es tracta de persones que, per la seva trajectòria personal i professional i pel seu coneixement de la ciutat, es consideren adequades per ser titulars de la Sindicatura. 

Recolzament popular

Després de la validació de les candidatures comença la fase de recolzament popular, que tindrà lloc entre el 19 d’abril i el 19 de maig, període en el qual la ciutadania i les entitats podran secundar una de les candidatures de forma virtual, a l’espai Decidim.Barcelona. Els mandats de la Sindicatura de Greuges tenen una durada de cinc anys, amb un màxim de dos mandats consecutius, com va succeir amb Vilà i Planas després de ser reelegida el 2016. 

Els recolzaments es transmetran al Plenari del Consell Municipal, que, tal com estableix la Carta Municipal, és l’òrgan encarregat d’escollir el nou síndic o síndica. És a dir, els grups municipals i les seves aliances decidiran qui serà el nou defensor dels barcelonins: el candidat escollit, responsable de supervisar l’administració municipal de forma independent i objectiva durant cinc anys, necessitarà el vot de 27 dels 41 regidors, és a dir, majoria reforçada. El consistori recolzarà el procés amb una campanya de comunicació institucional per donar a conèixer el procés i les candidatures a la ciutadania. 

Rellevància de la Síndica

Aquesta és la segona ocasió en què celebra la fase de recolzament popular. Estrenada el 2016, aquest procés d’exposició pública i recollida de recolzaments per part de la ciutadania busca acostar i donar a conèixer la Sindicatura de Greuges a la ciutadania. A més, aquest procés electoral ofereix l’oportunitat de potenciar els mecanismes de democràcia activa, com la plataforma de participació ciutadana Decidim.Barcelona, promoure el debat i reafirmar el paper dels diferents organismes públics. 

La Sindicatura de Greuges té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania i de les persones que estiguin a Barcelona, tot i que no visquin a la ciutat, davant l’administració municipal. Amb aquesta finalitat, la Sindicatura supervisa l’actuació de l’administració municipal i dels serveis públics en tot allò que fa referència als drets i llibertats de la ciutadania. Per desenvolupar les seves funcions, la Síndica compta amb la col·laboració de tots els òrgans municipals, inclosos els organismes autònoms, les societats, les empreses, els consorcis, les entitats metropolitanes i les fundacions en les quals tingui participació l’Ajuntament. 

Notícies relacionades

La Sindicatura actua després de la sol·licitud de qualsevol persona física o jurídica. També pot fer-ho d’ofici, quan consideri que s’ha de portar a terme una investigació en defensa dels drets de la ciutadania. Les seves actuacions són gratuïtes i no és necessària l’assistència d’un advocat o procurador. D’aquesta manera, pot supervisar l’activitat de l’administració municipal, formular advertències, recomanacions i suggeriments que facilitin la resolució dels problemes objecte de queixa, amb l’objectiu de millorar el funcionament de l’administració municipal. La primera síndica de greuges de Barcelona va ser Pilar Malla i Escofet, el 2005.

Protagonistes de la cursa electoral

Vuit candidats es presenten al procés participatiu per substituir Maria Assumpció Vilà i Planas al capdavant de la Síndica de Greuges de Barcelona. El guanyador defensarà la ciutadania fins al 2026.

  • David Bondia. Hi opta per 2a vegada. Ha sigut presentat per 45 entitats. Presideix l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

  • Isabel Alonso. Presenta la seva candidatura l’Associació pel Dret a Morir Dignament. Participa en la lluita antifranquista i feminista.

  • Jordi Giró. Presenta la seva candidatura l’Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta. President de la CONFAVC. 

  • Rafel López. El presenta el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya. Amb trajectòria en serveis socials. 

  • Ramon Nicolau. Presentat per 51 entitats i amb una experiència notable en diferents associacions com Pere Tarrés o Fundesplai. 

  • Ricard de la Rosa. Proposat per nou entitats. Ha col·laborat durant 26 anys amb entitats LGTBI. Defensa els drets humans.

  • Rosa Cañadell. La presenta USTEC·STEs. Va ser candidata al Congrés per EUiA. Dedicada al món de l’educació i l’activisme social.

  • Zaida Mutxí. Proposada per l’entitat Col·lectiu Punt 6. Arquitecta i professora d’Urbanisme de l’ETSAB-UPC. 

Maria Nieto: «Decidim.Barcelona fomenta la participació ciutadana»