En col·laboració amb

Barcelona adapta les seves festes de Santa Eulàlia i el Carnaval a la seguretat sanitària

La cerimònia del pendó i l’ofrena floral es podran seguir en línia a les xarxes socials i a la web de les festes, aquest any sense cercaviles, ball ni activitats al carrer.

Tampoc hi haurà desfilades de Carnaval, però sí exposicions, tallers i concerts als deu districtes i participació en activitats ‘online’

Barcelona adapta les seves festes de Santa Eulàlia i el Carnaval a la seguretat sanitària
4
Es llegeix en minuts

Divendres, 12 de febrer, Barcelona celebra la festivitat Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de la ciutat. Per a això, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, l’Ajuntament de Barcelona ha adaptat i repensat les activitats previstes. Es faran la cerimònia del pendó i l’ofrena floral a santa Eulàlia, sense públic i amb la possibilitat de seguir-les en línia a les xarxes socials i a la web de les Festes de Santa Eulàlia, a les 12.00 i a les 19.15 hores de divendres 12. Aquest any, no obstant, no es faran ni el tradicional cercaviles, ni els balls ni la resta d’activitats que habitualment tenien lloc al carrer. 

Les mostres organitzades per les colles i associacions de la ciutat i per la Casa dels Entremesos també han adoptat les mesures necessàries perquè es puguin visitar amb seguretat. Són les següents:

  • Al pati de l’Ajuntament, del 6 al 12 de febrer, d’11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores: ‘Exposició de les gegantes Laies’. 

  • Al Born Centre de Cultura i Memòria, del 7 al 21 de febrer:

  • Exposició del bestiari infantil de Barcelona.

  • Exposició de gegantons i capgrossos.

  • ‘El Corpus és bestial’, del bestiari històric de Corpus.

  • ‘15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la Unesco’.

  • Mostra fotogràfica de la Federació Catalana de Catifaires.

  • A la Casa dels Entremesos, fins al 14 de febrer:

  • Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial.

  • I fins al 7 de març: ‘Ombres xineses de Joan Amades’.

Portes obertes en museus el 12 i el 13 de febrer

Amb motiu de les festes de Santa Eulàlia, es mantindran les portes obertes als museus de la ciutat els dies 12 i 13 de febrer, amb un gran nombre d’exposicions, tallers, conferències, representacions i altres activitats destinades a públics de totes les edats.

D’altra banda, les xarxes de cultura popular i la web de Santa Eulàlia permetran seguir diferents activitats en línia i veure diferents vídeos realitzats a partir d’imatges d’altres edicions de la festa o que les federacions, entitats i colles de la ciutat han rodat per a l’ocasió. Entre el material que es podrà trobar hi ha els Protocols de l’Àliga de la Ciutat, la tradicional cercavila de bandes, la mostra de puntaires de boixets i unes actuacions especials de cant coral dels Cors de Clavé i de la Federació Catalana d’Entitats Corals.

No tindran lloc aquest any les activitats habitualment més massificades, com la festa castellera de Santa Eulàlia i els correfocs, però tindran un espai per al record amb imatges de les Festes de Santa Eulàlia d’altres anys. També hi haurà lloc per als esbarts, gegants i gegantons, sardanes i altres mostres de cultura popular.

Aquesta nova edició de les Festes de Santa Eulàlia ha impulsat, per part de l’Ajuntament de Barcelona, l’edició del nou llibre Gegants i Gegantes de Barcelona. ‘52 retallables’ és un llibre retallable amb tots els vestits que ha portat la parella des de 1929 i altres vestits i complements, i que es presenta dins d’una carpeta que conté un punt de llibre de la Gegantona Laia, un bloc amb tots els gegants i gegantes preparats per retallar i un llibre amb la història i curiositats de totes les figures. El retallable dels gegants i gegantes de Barcelona val 10 euros i ja està disponible a les llibreries de la ciutat, a la llibreria municipal Sala Ciutat i en altres centres especialitzats, com la Casa dels Entremesos.

Carnaval 2021

De l’11 al 17 de febrer, elCarnaval torna a omplir la ciutat de color amb una programació en la qual no faltaran els concursos de truites, els concerts, els tallers de màscares i la decoració de balcons. Els deu districtes es preparen per celebrar la festa més divertida de l’any amb un programa ple de propostes adaptades al context actual de la Covid-19, que s’han organitzat gràcies a la iniciativa de centres cívics, casals, entitats i associacions de barri.

A causa de la crisi provocada per la Covid-19, la celebració del Carnaval s’adapta també a les mesures de prevenció i seguretat, i la seva programació es diversifica a través d’entitats, associacions i equipaments en diferents districtes, on se substituiran les desfilades per exposicions, concerts, espectacles, tallers i activitats en línia per seguir des de casa.

El Carnaval començarà l’11 de febrer, dijous Gras, amb l’espectacle musical K’arriba l’Arribo!, ideat per la companyia Comediants, que es podrà seguir a través del canal de Youtube de Cultura Popular. I en la tradicional Taronjada, la fruita se substitueix per confeti taronja. L’espectacle té com a protagonistes el rei Tòtil Tocatdelala i la reina Belluga, que des del dilluns 8 de febrer expliquen la seva història amb diverses càpsules que es publiquen a les xarxes socials de Barcelona Cultura i Cultura Popular

Les activitats per celebrar el Carnaval acabaran el 17 de febrer, dimecres de Cendra, amb un vídeo de comiat que recollirà els moments més destacats de les festes.

Notícies relacionades

La festa del Carnaval és un esdeveniment cultural envoltat de tradicions, que van des d’una gastronomia singular, amb les botifarres d’ou, les coques de llardons i les truites, fins a un refranyer ric en expressions populars en què el carnaval és el protagonista. També és una festa que se celebra arreu del món i que cada cultura adapta a la seva idiosincràsia, amb multitud d’expressions artístiques i trets populars característics.