25 nov 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

TRANSFORMACIÓ

Més espai per al veïnat a la plaça de Sant Miquel

S'han ampliat els usos veïnals, la zona verda i l'espai per jugar, i s'han reorganitzat la circulació i l'aparcament dels vehicles

Aquesta iniciativa forma part del Pla de Barris del Gòtic sud, que lluita contra les desigualtats, i la inversió en aquesta actuació ha sigut de 2.166.000 euros

Més espai per al veïnat a la plaça de Sant Miquel

A través de les obres de la plaça de Sant Miquel, l’Ajuntament de Barcelona busca que la vida quotidiana dels veïns recuperi el seu protagonisme en aquest espai. El projecte, liderat per l’arquitecte Pere Cabrera, s’emmarca en el Pla de Barris del Gòtic sud, que lluita contra les desigualtats. Entre altres aspectes, aquesta reforma restringeix les dinàmiques vinculades als vehicles i millora les condicions ambientals i d’ús de l’espai:

  • Les famílies i els nens i nenes són el centre de la plaça, dissenyada seguint els criteris de la mesura de govern ‘Ciutat jugable’, amb espais amb diferents elements que permeten l’ús intergeneracional, lliure i creatiu.
  • S’ha incrementat en més del doble la superfície de l’espai on es pot jugar i les zones d’estada per a famílies, persones grans i veïnat en general.
  • S’ha augmentat la superfície destinada a vegetació i les zones de paviment tou o terra, inclòs un sorral infantil.
  • Respecte a la circulació, no es pot aparcar al centre de la plaça i la zona de càrrega i descàrrega, amb franja horària, s’ha ressituat al carrer dels Gegants, on també s’ha situat el Bicing. Els aparcaments de vehicles per a persones amb diversitat funcional s’han situat al carrer dels Templers.
  • L’enllumenat s’ha adequat als requeriments actuals d’eficiència energètica, així com el sistema de recollida d’aigües, les noves tecnologies, el recolzament a la jardineria i la renovació del paviment. També s’ha dotat l’espai de senyalització adequada.

La transformació de la plaça és una reclamació que es va originar el 1979, quan l’Associació de Veïns del Gòtic va celebrar la festa major del barri en aquest espai per reclamar-lo com a lloc veïnal i manifestant-se en contra que s’utilitzés com a aparcament. Quatre dècades després, i en el marc del Pla de Barris del Raval sud i el Gòtic sud, s’ha materialitzat aquesta reclamació amb una nova plaça que recull les propostes realitzades pel veïnat i les entitats en diferents consells de barri.