En col·laboració amb

una demanda veïnal

Barcelona vol protegir el patrimoni i el teixit històric de Gràcia

El consistori treballa en dos documents relacionats per garantir la conservació i el manteniment del caràcter identitari, la singularitat i les especificitats del nucli antic

rius-2-1-760x428

rius-2-1-760x428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern municipal de Barcelona impulsa la revisió del Pla especial de protecció del patrimoni historicoartístic dels barris tradicionals de la Vila de Gràcia i la modificació del Pla general metropolità; dos documents urbanístics que comprenen una superfície de 218 hectàrees i que inclouen 5.188 parcel·les. 

Aquest canvi de model en la protecció integrada dels barris respon a la necessitat de preservar la trama urbana incloent aspectes com la rehabilitació de vivendes, la sostenibilitat ambiental i el teixit històric i veïnal, i de donar resposta a les demandes veïnals de protegir els elements més singulars dels barris.

Revisió del catàleg patrimonial

S’afegeixen al catàleg 25 elements o finques individuals amb els seus nivells de protecció i 10 nous conjunts. En total, sumant les finques individuals i les que formen part dels conjunts, entren al catàleg 457 parcel·les, de manera que es passa de 564 a 1.021.

Tots els elements nous reben un nivell de catalogació C, que comporta que, si es realitzen intervencions, han de mantenir la volumetria original i els elements comuns i restaurar i recuperar els elements originals i, si n’hi ha, els jardins que els envolten. 

En cas que es dugui a terme qualsevol tipus d’obra, es requerirà un estudi històric valoratiu. 

Només hi ha un element que es cataloga com a E3: un mosaic d’un establiment emblemàtic que es considera element d’interès paisatgístic.

A més, la creació del conjunt de protecció de la Vila de Gràcia, del qual formen part 390 edificacions construïdes abans de 1932, no permetrà fer cap demolició parcial o total sense un informe preceptiu previ de l’Ajuntament que l’autoritzi, i s’hauran de mantenir les façanes, la volumetria i els elements comuns característics de les edificacions.

Notícies relacionades

Finalment, el catàleg obliga a conservar els patis i jardins de les finques, ja que, de les 35,2 hectàrees de cobertura verda que hi ha en total, el 59% són privats.

Modificació del Pla general metropolità (MPGM)

S’han licitat els treballs de redacció de la MPGM, que inclou els instruments urbanístics per conservar i mantenir l’àmbit del teixit històric dels barris en clau de regeneració i revitalització, i no de substitució, i amb una visió mediambientalment sostenible. Es preveu que el concurs s’adjudiqui a principis del 2020 i que a finals d’any estigui llest el document.