En col·laboració amb

INICIATIVES

Lidera, el programa de referència a BCN per apoderar la dona

L'Ajuntament de Barcelona, en el seu objectiu d'aconseguir la igualtat de gènere, ha ampliat l'oferta a Lidera, un programa dirigit a dones que volen créixer professionalment

lidera3

lidera3

3
Es llegeix en minuts

Tot i que pas a pas s’igualen posicions, la dada és clara: les dones treballadores no estan en igualtat respecte als seus col·legues homes. Segons dades del Ministeri de Treball, cada dona empleada cotitzava el juny passat per una base mitjana de 1.653 euros, inferior als 1.977 euros dels homes; i si es pren en consideració el nombre de contractes estables, els homes resulten afavorits amb un total de 483 euros més en la seva nòmina.

En aquest conjuntura,l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxainiciatives com Lidera que, en l’actualitat, s’ha convertit en una eina de primer nivell per oferir oportunitats a les dones que volen emprendre o millorar la seva situació laboral.

En l’actual situació econòmica, els importants canvis que s’estan observant en l’entorn productiu i en les empreses posa de manifest que és necessari un context de recolzament per fomentar l’emprenedoria i la conciliació de les dones. Aquest és l’objectiu de Lidera que, segons consta en la seva memòria d’activitats del 2018, van acompanyar més de 2.000 dones que volien arribar més lluny professionalment, bé a través del seu propi negoci o millorant la seva posició dins de la seva empresa.

Objectius i estratègia

Entre els principals objectius cal esmentar, en primer lloc, la lluita per la igualtat salarial ja que, generalment, les dones continuen guanyant menys que els seus companys. Això sense oblidar aspectes com fomentar l’autolideratge femení, així com l’actitud i les capacitats per emprendre ja que, tot i que les inquietuds de les dones no són diferents de les masculines, hi ha dificultats culturals afegides que poden fer-les insalvables.

Un altre dels objectius destacables és la creació d’entorns de networking que potenciïn la creació de xarxes professionals que enforteixin iniciatives promogudes per dones. Es tracta d’establir sinergies per recolzar la bona marxa i l’èxit final del projecte.

També s’entén com a necessari incrementar la visibilitat de les dones professionals, emprenedores i directives a fi de generar nous models que inspirin les futures generacions.

Es busca també promoure noves formes d’organització del temps, que generin empreses més humanes, que ubiquin les persones al centre dels processos, amb entorns de treball flexibles i que promoguin la cooperació. La conciliació és la clau perquè les dones se sentin avalades per créixer professionalment.

Quant a estratègia, Barcelona Activa ja ha establert en tots els seus programes i serveis que la contractació mínima sigui de sis mesos i el salari mínim, de 1.000 euros.

Exemples de referència

Com s’ha esmentat, la plataforma Lidera es dirigeix a totes les dones de la capital catalana per ajudar les que necessitin assessorament i finançament per als seus negocis. Es posa a disposició de les usuàries diferents programes, tant en competències com de lideratge, fets a mida i diversificats. En aquest sentit Lidera ha posat en marxa totes les eines necessàries per desenvolupar aquelles competències dels lideratges moderns, flexibles, en equip i igualitaris.

Entre els programes que més interès estan suscitant tenim Inicia, per a la creació d’empreses. Durant el 2018 van participar-hi 183 dones que van aprendre a elaborar el seu propi pla d’empresa, millorar les seves capacitats emprenedores i incorporar una nova visió digital a les seves empreses.

Lidera el canvi és un altre dels programes de gran interès que en la seva primera edició ha comptat amb 18 dones. Un dels ajuts més ben valorats per les participants és el programa Finanwomen que busca proporcionar les eines  i l’acompanyament necessari  per millorar el seu accés a les fonts de finançament, també a les més adequades per a la seva empresa. De les 18 persones participants, nou van sol·licitar finançament i set el van aconseguir. Això que ha suposat un import global de 318.199 euros. L’operació de més import ha sigut un préstec participatiu de 120.000 euros, mentre que la de menor import ha sigut la campana de ‘crowdfunding’,  amb 9.199 euros.

Notícies relacionades

En total, cinc participants van demanar préstecs participatius i tres d’aquests han sigut aprovats. Tres participants van sol·licitar microcrèdits i tots tres van ser aprovats. Un participant va fer amb èxit una campanya de ‘crowdfunding’ . La ràtio d’aprovació de les sol·licituds tramitades va ser del 78%. Tot un referent.

Reconeixements

Barcelona Activa és l’organització responsable del desenvolupament de Lidera, un projecte que s’ha recollit com a bona pràctica a la publicació Urban Knowledge Hub – Gender Equal Cities 2019. Amb més de 30 anys d’història impulsant l’activitat econòmica de la ciutat i potenciant l’apoderament de la ciutadania a través de l’Escola de Dones Emprenedores, ara es fa un salt endavant amb recolzament i ‘networking’ que, en la seva lluita per la igualtat de gènere, amplia l’oferta de programes i activitats per ajudar les dones que volen créixer en l’àmbit professional.