En col·laboració amb

PER NADAL, ¡MILLOR ADOPTA!

Barcelona aposta per l'adopció d'animals compromesa i responsable

L'Ajuntament de Barcelona sanciona el maltractament i el comerç electrònic il·legal d'animals

raquel-caacb

raquel-caacb

2
Es llegeix en minuts
M.R.P.

L’adopció d’animals de companyia és un acte de responsabilitat, de solidaritat i d’humanitat molt gratificant. No obstant, requereix un important exercici de consciència abans de començar a conviure amb un ésser viu que necessitarà atenció i afecte al llarg de tota la seva vida.

Les persones que aquest Nadal vulguin ampliar la seva família amb un nou membre han d’assumir que un animal no és una joguina. Abans de prendre qualsevol decisió, és recomanable pensar quin animal s’adaptarà millor al seu estil de vida, entre altres qüestions a tenir en compte.

Aquest és un dels missatges que reivindiquen el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) i les entitats de protecció animal sota el lema ‘Per Nadal, ¡millor adopta!’. 

Tot i que la promoció d’una adopció responsable és una lluita diària en les organitzacions, es farà més visible els pròxims dies 21 i 22 de desembre, un any més, a la plaça Catalunya –concretament a la cantonada amb rambla de Catalunya–.

Mig segle del CAACB

Un trentena de professionals –com cuidadors, veterinaris i experts en medicina del comportament– formen equip actualment al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. Ells són els responsables de què mig segle després de la seva fundació, el centre situat a la carretera de la Rabassada continuï sent l’espai de referència a la ciutat en l’acollida d’animals perduts i abandonats.

Cada any, el CAACB atén més de 2.000 gossos i gats, dels quals pràcticament la meitat troben una família adoptiva o d’acollida.

La tasca dels voluntaris

Per al bon funcionament del CAACB és imprescindible la tasca dels voluntaris. El programa de voluntariat vol implicar la ciutadania en les tasques rutinàries del centre perquè la vida dels gossos i gats sigui més confortable. «Inverteixo gran part del meu temps lliure passejant els gossos. La mitja hora de passeig és el seu únic moment de calma al dia», afirma Raquel Barris, voluntària al centre des de fa 6 anys. «Els voluntaris tenim una relació directa amb els animals: els coneixem molt bé i si detectem qualsevol canvi en el seu comportament, ho comuniquem directament als professionals».

A més, actualment el CAACB compta amb 51 famílies d’acollida que es fan càrrec d’animals que per motius de salut o edat –sèniors o cadells– no poden estar allotjats al centre. Per persones com Raquel Barris, el voluntariat és una experiència única en la vida: «El que t’aporten els animals no té preu. Són molt agraïts».

Els drets dels animals

Notícies relacionades

A Barcelona, la batalla per defensar els drets dels animals ha arribat als jutjats. És el cas dels propietaris de la botiga Mundocachorro, condemnats a una pena d’1 any i 1 dia de presó i 3 anys i 1 dia d’inhabilitació per delictes de maltractament animal amb conseqüència de mort; concretament, la de desenes de cadells trobats en condicions deplorables. En total, l’Ajuntament de Barcelona va decomissar 135 gossos i gats.

També, l’executiu municipal ha incoat un expedient sancionador a Milanuncios i Vibbo per la publicitat il·lícita d’animals de companyia i el comerç electrònic il·legal de gats i gossos a través dels seus portals web. El procés ha culminat amb la imposició d’una multa de 150.000 €. «Aquesta sentència crea un precedent. Perseguirem qualsevol acció reprovable que atempti contra el seu benestar», declara Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia de Barcelona.