En col·laboració amb

23 edificis en quatre anys

Barcelona compra un edifici a Sants per ampliar el parc de lloguer assequible de la ciutat

L'adquisició suposa una inversió municipal de 2,2 milions d'euros a fi d'evitar una possible operació de gentrificació i l'expulsió de nou famílies del barri

img 23141-760x428

img 23141-760x428

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament ha exercit el dret de tempteig per aturar una operació de compravenda entre privats d’un edifici de vivendes al carrer de la Ferreria, 26, al barri de Sants. L’adquisició suposa una inversió municipal de 2,2 milions d’euros a fi d’evitar una possible operació de gentrificació i l’expulsió de nou famílies del barri.

Aquesta és la primera operació de venda d’un immoble sencer entre privats que l’ajuntament atura gràcies a la declaració de tota la ciutat com a àrea de tempteig i retracte, que es va establir a finals del 2018.

L’edifici adquirit inclou 13 vivendes i dos locals comercials d’aproximadament 100 metres quadrats cadascun. Els dos locals són buits i es preveu que es destinin a dinamitzar el teixit associatiu del barri. Respecte a les vivendes, n’hi ha quatre que són buides i n’hi ha nou amb inquilins, que passaran a tenir un contracte en règim de lloguer de vivenda pública de l’Institut Municipal de la Vivenda i Rehabilitació (IMHAB).

En general, la finca es troba en un bon estat de conservació i només es preveu realitzar obres d’adequació de caràcter menor a les vivendes que actualment són buides.

Un total de 23 edificis en quatre anys

Notícies relacionades

Des del 2015 ja s’han fet 23 operacions de compra de blocs sencers de vivendes, que han permès incrementar el parc de vivenda pública fins a 414 pisos nous, que es destinen a lloguer social i a la Taula d’Emergència Social. A més, també s’han comprat altres pisos d’altres finques. En total, les vivendes adquirides a través de la compra i la cessió de l’usdefruit des del principi del mandat anterior és de 749 vivendes.

Actualment, hi ha en marxa 65 promocions de vivenda pública, que s’afegeixen a un total de 4.3696 vivendes. D’aquestes promocions, 44 les construeix l’IMHAB i sumeixin un total de 3.228 vivendes. Les altres 21 promocions, que sumen un total de 1.141 vivendes, són promocions delegades, és a dir, l’ajuntament ha posat el terra a disposició de cooperatives, fundacions o societats mercantils amb dret de superfície de 75 anys. Amb aquest sistema, l’ajuntament conserva sempre la propietat del terreny.