En col·laboració amb

PROJECTE PIONER

Una aliança entre el sector privat i l'Ajuntament crearà 47 pisos de lloguer protegit al Poblenou

Les vivendes amb preus per sota del mercat estaran situades al carrer de Badajoz, en un solar de 4.340 m2 conegut com a Illa Sibèria, una antiga fàbrica de gel de principis del segle XX

El projecte és una promoció delegada en la qual Mediaurban, del Grup Mediapro, s'encarregarà de la construcció, i la Fundació Hàbitat3, de la gestió del nou edifici situat en un solar municipal

photo5980882985387405673-1-760x428

photo5980882985387405673-1-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per primera vegada una empresa amb ànim de lucre assumirà la construcció de pisos de lloguer per sota del preu de mercat a Barcelona. En total, seran 47 pisos al carrer de Badajoz, en un solar conegut com a ‘Illa Sibèria’, al barri del Poblenou. 

El terreny s’ha licitat en règim de dret a superfície, i per això el sòl mai deixarà de ser públic. El projecte és una promoció delegada en la qual Mediaurban, del Grup Mediapro, s’encarregarà de la construcció, i la Fundació Hàbitat3, de la gestió.

L’ajuntament ha seleccionat, a través de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), el projecte de Mediaurban –l’agència de continguts urbans del Grup Mediapro– i la Fundació Hàbitat3 per construir, en règim de dret de superfície, vivendes socials de lloguer assequible en un solar municipal del barri del Poblenou.

Lloguer protegit

En total es tracta de 47 pisos de lloguer protegit d’entre 50 i 80 metres quadrats, al carrer de Badajoz, 11-15, en un solar de 4.340 metres quadrats conegut com a Illa Sibèria, una antiga fàbrica del gel construïda a començaments del segle XX al barri del Poblenou. 

Els preus del lloguer se situaran entre els 5,50 i els 7 euros per metre quadrat, per sota dels 13 o 14 euros de mitjana d’aquesta zona. El projecte es finançarà amb fons privats.

Hi haurà pisos dedues, tres o quatre habitacions amb doble orientació –una façana al carrer i l’altra a l’interior d’illa– amb un gran menjador i una cuina oberta. Tindran dues terrasses amb portes vidrades.

A més dels pisos, s’habilitaran espais d’ús col·lectiu al terrat i a les plantes baixes per instal·lar una bugaderia industrial, una biblioteca i una zona enjardinada, entre d’altres. 

També hi haurà un espai de memòria per retre homenatge al vell barri de la Plata i a la revolució domèstica que va impulsar La Sibèria mitjançant el procés d’industrialització del gel artificial.

Gestions mitjançant tecnologia

El conjunt de vivendes el formaran cinc nuclis d’escala i els gestionarà un conserge. Les persones llogateres i el conserge es podran comunicar a través d’Habitant, una aplicació de Mediaurban que permet, entre altres funcions, gestionar i reservar els espais compartits, comunicar incidències, i a més, a través d’un equip tecnològic del qual disposaran els pisos, es podrà monitorar el consum energètic.

Per poder accedir a aquesta promoció de vivenda assequible cal estar inscrit al Registre únic de sol·licitants de vivenda protegida de Barcelona.

Promoció delegada

Amb aquesta adjudicació, l’Ajuntament implanta per primera vegada un nou model denominat promoció delegada a través del qual adjudica a tercers la promoció de projectes de lloguer de preu assequible sense perdre mai la propietat del sòl.

Notícies relacionades

En aquesta ocasió, Mediaurban és l’empresa encarregada de dur a terme el projecte arquitectònic, que consisteix en el disseny i la construcció de les vivendes; mentre que les vivendes les gestionaran i administraran els experts de la Fundació Hàbitat3, gestora de vivenda social de lloguer impulsada per la Taula del Tercer Sector Social.

El model de promoció delegada s’inclou en el marc del Pla pel dret de la vivenda de Barcelona 2016-2025, que preveu que el 25% de l’ampliació del parc assequible de la ciutat s’efectuï a través d’aliances amb el sector privat i cooperatiu.