En col·laboració amb

EL PRESENT ÉS FEMINISTA

Barcelona, amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

Només a la ciutat, una de cada tres dones ha patit violència masclista greu al llarg de la seva vida

spot-01 02

spot-01 02

3
Es llegeix en minuts
M.R.P.

Només a Barcelona, una de cada tres dones ha patit violència masclista greu. S’inclouen dins d’aquesta categoria accions com les agressions físiques i les violacions, les amenaces amb represàlies i la millora de condicions a canvi de favors sexuals. També es considera greu el fet que la parella s’emporti els fills i filles sense permís.

Més de la meitat de les dones de la ciutat, el 57,5%, assegura haver patit violència masclista al llarg de la seva vida alguna vegada, sense que s’hi incloguin en aquest percentatge els comentaris i gestos sexuals i l’exhibicionisme.

Aquestes són algunes de les xifres que recull l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, realitzada el 2016, on es reflecteix clarament que el problema continua sent d’abast epidèmic malgrat la creixent sensibilització. Una magnitud que genera preocupació internacionalment; només a Europa, 62 milions de dones han patit violència masclista al llarg de la seva vida.

Es tracta d’una problemàtica que cada vegada és més visible. Durant l’any 2018, l’Hospital Clínic de Barcelona –centre de referència en l’atenció a les víctimes d’agressió sexual de l’àmbit sanitari– va atendre 228 persones. Durant el mateix any, el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) municipal, que atén de manera integral persones que han viscut situacions de violència masclista, va intervenir en 1.491 casos.

Les dues xifres, recollides respectivament per la unitat especialitzada de l’Hospital Clínic i pel SARA, són més elevades el 2018 que en els anys anteriors. L’augment es relaciona amb la sensibilització de la ciutadania, que cada vegada detecta més ràpidament les situacions de violència masclista.

Tenint en compte el nombre de persones ateses i assumint que només es denuncia una petita part en proporció amb els casos totals, es conclou que fa falta incidir molt més en la lluita contra la violència masclista. Per a això, és important treballar a tres accions que l’Ajuntament de Barcelona prioritza.

Sensibilitzar la societat

Com cada any, l’Ajuntament se suma al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb una campanya de comunicació que es posiciona, clarament, en contra de totes les formes de violència masclista. En aquesta ocasió, la campanya se centra en la Barcelona del present: una ciutat que lluita i es reivindica col·lectivament per posar fi a la violència masclista.

Sota el lema ‘El present és feminista’, l’ajuntament pretén interpel·lar els homes i posar sobre la taula elements que facilitin la reflexió sobre el seu rol actiu i la necessitat de construir noves masculinitats. De la mateixa manera, els anima a atrevir-se a trencar amb les complicitats masculines que, sovint, no fan més que perpetuar una estructura de violència.

Reforçar la prevenció

La nova mesura de govern ‘Cap a una Barcelona lliure de violències masclistes 2019-2023’ recull un extens programa amb prop de cent accions concretes relacionats amb diferents àmbits de la societat. En relació amb la prevenció, l’executiu local posarà en marxa un protocol d’abordatge de la violència masclista en el transport públic per detectar, intervenir i comunicar les agressions i l’assetjament sexual. En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona té previst ampliar el programa pilot de parades a demanda del Nit Bus de la ciutat.

Notícies relacionades

36 espais de lleure nocturn ja s’han adherit al protocol ‘No callem’, que continuarà creixent pròximament. Es reforçaran les activitats per promoure l’educació sexual i afectiva a les escoles, les famílies i la gent gran, i s’estendrà la cobertura d’estands antimasclistes amb punts mòbils que es puguin instal·lar indistintament en diferents llocs de Barcelona.

Atenció integral

Els serveis d’atenció a la violència masclista que ofereix l’Ajuntament són gratuïts i confidencials. Si pateixes violència masclista o coneixes algun cas proper, pots dirigir-te al SARA o al SARA Jove (de 12 a 17 anys). Si has viscut una agressió sexual, t’atendran a qualsevol hora en el servei d’urgències de l’Hospital Clínic. També és important atendre els homes que han exercit l’esmentada violència. Per a això existeix el SHA, un servei voluntari que contribueix a construir noves masculinitats.

Esteve Segura: «Els homes solen justificar la violència»