20 febr 2020

Anar al contingut

En col·laboració amb

RECONEIXEMENT EUROPEU

Europa premia les polítiques municipals de Barcelona contra la gentrificació

L'acció de la ciutat en matèria de vivenda ha sigut la guanyadora en la categoria Finançament Just per a la Sostenibilitat de la Vivenda

El Periódico

Europa premia les polítiques municipals de Barcelona contra la gentrificació

Les polítiques de vivenda per lluitar contra l’especulació, impulsades per l’Institut Municipal de la Vivenda de Barcelona, han guanyat el premi European Responsible Housing en el marc del segon Festival Internacional de Vivenda Social, promogut per la Unió Europea, que se celebra a Lió.

L’acció municipal en matèria de vivenda ha resultat guanyadora en la categoria Finançament Just per a la Sostenibilitat de la Vivenda dels premis europeus, que reconeixen les millors pràctiques i les actuacions més innovadores en l’àmbit de la vivenda pública.

Reconeixement europeu

Els European Responsible Housing Awards van néixer el 2004 com una iniciativa finançada per la Unió Europea i centrada en la responsabilitat social corporativa en el sector de la vivenda social i assequible, i amb el temps s’han convertit en una oportunitat per als proveïdors de vivendes públiques, socials i cooperatives per participar en una competició d’àmbit europeu i mostrar casos d’èxit, innovacions i bones pràctiques.

En aquesta edició s’ha batut el rècord en el nombre de projectes, ja que s’han presentat 86 propostes procedents de 16 països.

Defensa del dret a la vivenda

El premi que ha rebut l’Institut Municipal de la Vivenda de Barcelona reconeix la tasca desenvolupada pel consistori, que, malgrat no tenir un gran parc de vivenda pública i assequible, ha creat eines per fer-lo créixer, i també reconeix les polítiques contra l’especulació que s’integren en el ‘Pla pel dret a la vivenda 2016-2025’.

El pla pel dret a la vivenda defineix les propostes i els compromisos municipals i recull les mesures aprovades per l’ajuntament per defensar aquest dret a la ciutat. 

Compromisos municipals

El pla preveu una sèrie de mesures organitzades en quatre eixos d’actuació:

- Prevenir i atendre l’emergència habitacional i l’exclusió residencial amb mesures per ajudar les persones que no poden pagar la vivenda.

- Garantir el bon ús de les vivendes disponibles perquè tinguin una funció social mitjançant la cessió de les que estan buides o exercint el dret de tempteig i retracte.

- Ampliar el parc de vivenda assequible impulsant la construcció de noves promocions públiques.
Impulsar la rehabilitació de vivendes amb mesures que protegeixen les persones llogateres.