En col·laboració amb

SERVEI ODONTOLÒGIC PÚBLIC

L'Ajuntament incorpora el 65% de les aportacions del sector privat al projecte del servei municipal d'odontologia

Les al·legacions recullen l'establiment d'un sistema de tarifació social, i el compromís d'ubicar la clínica dental en un barri amb un nivell socioeconòmic per sota de la mitjana

181122 af dentistapodoleg 026-760x428

181122 af dentistapodoleg 026-760x428

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Escola d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de Catalunya (COPDEC), la PIMEC i el Sindicat de Metges de Catalunya (MC) van remetre a l’Ajuntament les seves consideracions durant el període d’al·legacions, en què s’han recollit consultes sobre aspectes jurídics, competència, preus dels serveis, ajuts públics o ubicació de la futura clínica dental. 

L’Ajuntament ha donat resposta a totes les propostes i ha incorporat el 65% de les aportacions, sobre la base dels estudis jurídics i tècnics que recullen totes les característiques del servei. Respecte als dubtes sobre els ajuts, el consistori ha aclarit que en cap cas se subvencionarà indirectament la clínica municipal.

Respecte a les propostes incloses en el projecte, s’ha incorporat l’establiment d’un sistema de tarifació social, que es treballarà amb les entitats professionals i a què podran adherir-se voluntàriament altres clíniques dentals. A més, s’estableix el compromís d’ubicar el nou equipament en un dels barris amb una situació econòmica sensiblement per sota de la mitjana de la ciutat.

L’Autoritat Catalana de la Competència avala la iniciativa 

Per assegurar que el projecte no afecti la lliure concurrència del mercat, l’Ajuntament va demanar un informe preliminar a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), adscrita a la Generalitat de Catalunya. A l’informe resultant, l’ACCO valora positivament la iniciativa municipal, ja que pot contribuir a incrementar l’accés als serveis odontològics d’una part de la ciutadania que en les actuals condicions del mercat no ho fa per falta de recursos, i que segons l’última Enquesta Nacional de Salut del 2017 afecta el 12% de la població de Catalunya.

A més, l’informe assenyala el benefici que pot tenir el projecte, ja que incrementa les pressions competitives del mercat, tot i que això pugui comportar certs riscos. Finalment, l’ACCO conclou que la iniciativa municipal difícilment podrà influir en els preus del sector odontològic, ja que l’oferta inicial del servei és reduïda en comparació amb el conjunt del negoci odontològic a Barcelona.

Votació definitiva al ple de març

El 19 de març es donarà a conèixer la memòria completa del servei d’odontologia municipal per debatre’l amb els grups municipals, una vegada incorporades les aportacions presentades durant el període d’al·legacions. Tindrà lloc un primer debat en la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del 19 de març, i el debat i la votació definitiva es produiran al Plenari Municipal del 29 de març.

La creació del servei d’odontologia municipal és un projecte independent del servei privat amb caràcter gratuït que es va presentar fa mesos per atendre persones vulnerables.

Un servei necessari per a la ciutadania

Notícies relacionades

En la memòria final, que es posarà en coneixement dels grups municipals perquè debatin la proposta i eventualment l’aprovin, s’incorporarà una enquesta sobre el dentista municipal. En aquesta enquesta, el 95,9% de les persones entrevistades creuen que estaria bé o molt bé que l’Ajuntament oferís un servei de dentista amb uns preus ajustats als costos reals, i el 80% creu que l’utilitzaria. A més, el 94,3% creu que anar al dentista és molt car o bastant car, i el 95,6% es mostra molt a favor o a favor que aquest servei el cobrís la sanitat pública.

La iniciativa del dentista municipal preveu una posada en marxa gradual, i durant el primer exercici, amb un sol centre en funcionament, es calcula que podria arribar a 18.000 persones. Posteriorment, el pla de viabilitat calcula la capacitat de poder arribar a unes 36.000 persones a l’any. Des de l’Ajuntament es calcula que, d’entrada, els preus podrien estar fins a un 40% per sota dels actuals.