En col·laboració amb

Educació 0-3

Creix la xarxa d'escoles bressol municipal

Aquest curs, amb l'obertura de les noves llars d'infants d'Encants, Aurora i Canòdrom, s'arriba als 101 centres i a les 8.411 places

escola

escola

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’obertura de les noves llars d’infants Encants, Aurora i Canòdrom, amb finançament exclusivament municipal, permet incrementar l’oferta de l’ensenyament de 0 a 3 anys a 217 places. En total, a Barcelona, aquest curs hi haurà 101 centres públics d’aquest tipus i 8.411 places.

La primera de les tres escoles públiques que s’incorporen a la xarxa de centres públics durant aquest curs ha sigut l’Escola Bressol Municipal Encants, que ha obert les portes aquest setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar. Al principi de desembre la seguirà l’Escola Bressol Municipal Canòdrom, al barri del Congrés i els Indians, a Sant Andreu. L’Escola Bressol Municipal Aurora  serà l’última a incorporar-se, el gener del 2019, i en total hi haurà 101 centres d’ensenyament de 0 a 3. Els noms d’aquestes tres escoles, Encants, Canòdrom i Aurora encara són provisionals.

Flexibilització horària i atenció a famílies vulnerables

L’escola bressol Aurora serà l’encarregada d’iniciar dos projectes innovadors que promouen un model educatiu que s’adapti millor a les necessitats de les famílies. D’una banda, s’implantarà un pla pilot de flexibilització horària perquè les famílies escullin horaris menys extensos de matí o tarda i afavorir així la conciliació personal i laboral. D’altra banda, es posarà en marxa un nou espai socioeducatiu per oferir acompanyament docent i dels serveis socials a famílies que es trobin en risc d’exclusió social.

Qualitat i innovació educativa

La promoció d’un model educatiu més innovador i amb més qualitat es fa patent en l’aposta per catorze projectes escolars singulars per tota la ciutat. Són un exemple és el programa QuiRic, per estimular la creativitat a través de l’ús de les noves tecnologies; el projecte “Fem música a la llar d’infants”, per utilitzar el so i la musicalitat com a fil conductor de l’aprenentatge; la iniciativa “Escoles + Sostenbiles”, per impulsar el respecte al medi ambient; o el Projecte de Coeducació, per fomentar un aprenentatge lliure d’estereotips de gènere i de les discriminacions que se’n deriven.

Consolidació de la tarifació social

La segona campanya de matriculació a l’escola bressol pública d’acord amb la tarifació social consolida aquest sistema com una eina fonamental per a una educació més equitativa. L’increment de les famílies beneficiàries dels trams amb menys renda s’apropa a un model d’escola bressol pública més representatiu del conjunt de la població barcelonina. Aquest any el 63 % de les matrícules són més econòmiques, el 8 % es mantenen i el 27 % s’incrementen.

Notícies relacionades

La tarifació social consisteix en un sistema de deu trams de preus públics esglaonats que inclouen tant l’escolaritat com el menjador. La quota mínima és de 50 euros mensuals per a les unitats familiars amb les rendes més baixes, mentre que la màxima és de 395 euros al mes i s’aplica a les famílies que superen 4,5 vegades la renda de suficiència de Catalunya.

Finançament de les escoles bressol

El creixement de la xarxa d’escoles bressol públiques és una realitat, malgrat el finançament municipal en solitari i les aportacions de les famílies, i al requeriment que es va fer a la Generalitat de Catalunya perquè assumís la part d’inversió que li correspon.