En col·laboració amb

Urbanisme

Menys solars buits i més habitatge públic

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa un registre de solars sense edificar

El consistori expropiarà terrenys en desús amb l'objectiu de lluitar contra la gentrificació

solar

solar

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el registre municipal de solars sense edificar, una nova eina per actuar contra la inactivitat dels propietaris de solars i finques privades en desús amb l’objectiu de destinar-los a ampliar el parc d’habitatge públic de Barcelona.

Aquest instrument ha sigut publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, i determina que es podran inscriure en el registre aquells solars i finques que incompleixin l’obligació d’edificar una vegada vençut el termini definit en el pla vigent que, habitualment, és de dos anys.

A partir d’aquest moment, l’Ajuntament disposarà de dos anys per executar l’expropiació, compra o substitució forçosa del solar i construir les seves promocions de vivenda pública.

La mesura inclou, també, incompliments d’ordres d’execució de rehabilitacions que s’hagin requerit per garantir la seguretat de persones o per protegir el patrimoni arquitectònic i cultural.

Un pas més per a una vivenda accessible i assequible

El nou registre de solars sense edificar s’emmarca en la lluita contra la gentrificació als barris, que es porta a terme des del Govern municipal. La iniciativa se suma a dues mesures més aprovades inicialment en els últims mesos i que actualment estan en tràmit.

Es tracta de les modificacions del pla per obligar que totes les promocions de més de 600 metres quadrats que es facin a la ciutat destinin un 30% de la superfície a vivenda assequible i protegida, i per declarar tota la ciutat com a àrea de tempteig i retracte amb l’objectiu de disposar del dret de compra preferent a determinats edificis i solars. Aquesta última estableix una de les normes, el termini màxim d’inactivitat de dos anys, sobre les quals es desenvolupa el registre de solars inactius.

Notícies relacionades

La posada en marxa d’aquest registre es basa en l’article 117 de la Llei d’Urbanisme de Catalunya, que habilita els municipis per vetllar pel compliment de les obligacions d’edificar, conservar o rehabilitar que té qualsevol propietari en terrenys amb la qualificació de solar, d’edificacions declarades en ruïna o de construccions paralitzades o inadequades. Aquesta mesura, per tant, garanteix la construcció i la rehabilitació de les edificacions, el dret a una vivenda digna, i permet evitar l’especulació de solars.

Totes les actuacions formen part del Pla pel Dret a la Vivenda 2016-2025, per garantir la funció social de l’habitatge i avançar en la construcció d’un servei públic de vivenda a l’altura de les millors pràctiques d’altres ciutats europees.