En col·laboració amb

Xavi Teis, de Coop57: "Som una eina per a la transformació"

Xavi Teis forma part d'una cooperativa dedicada a finançar projectes que persegueixen crear una societat més equitativa, solidària i sostenible

zentauroepp41942661 barcelona   carrer de premi   15  07 02 18 retrato a xavi te180219103600

zentauroepp41942661 barcelona carrer de premi 15 07 02 18 retrato a xavi te180219103600 / LUAY ALBASHA

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Xavi Teis (Barcelona, 1982) és economista de formació i  treballa com a responsable de comunicació de Coop57, una cooperativa de serveis financers fundada el 1995 amb l'objectiu de contribuir a la transformació social en positiu. 

–¿Quin objectius persegueix  Coop57?

–Som una cooperativa de serveis financers emmarcada en les finances ètiques, el cooperativisme i l'economia social i solidària. El nostre objectiu de fons és treballar per a una transformació social i econòmica, ja que entenem que la societat ha de ser més justa, més equitativa, més sostenible i més solidària. 

–¿Què us diferencia de la banca tradicional?

–No som un banc. Som una cooperativa que ofereix bàsicament préstecs. La intermediació financera, que és la nostra principal activitat, està dirigida als socis de la cooperativa. No tenim clients. No perseguim el lucre i si hi ha excedents es reverteixen en la mateixa cooperativa. En altres paraules, som una eina per a la transformació social i no una entitat financera que només persegueix guanyar diners.

–¿Quins pros i contres ofereix el vostre model?

–Estar regulats per la llei de les cooperatives ens limita en algunes coses, ja que no podem oferir serveis de banca minorista o comercial en el sentit de comptes corrents, targetes o rebuts -que tampoc són el nostre objectiu- i tampoc podem treballar amb tercers. No obstant, com a cooperativa, tenim un grau elevat d'autogestió, més llibertat i més flexibilitat per adaptar-nos a les necessitats de cada projecte. Això ens permet prestar uns serveis financers a mida, artesanals. 

–El vostre capital prové de la societat civil.

–Sí, tenim dues tipologies de socis. Per un costat, els socis de servei, que són totes aquelles entitats que reben finançament de Coop57. I per un altre costat, els socis col·laboradors, en la seva gran majoria persones individuals que aporten el seu estalvi al capital social de la cooperativa.

–¿Com sorgeix el Fons de Crèdit Municipal? 

–Neix d'una visió compartida per part de l'Ajuntament i de Coop57. Durant l'última crisi, els bancs van començar a tancar l'aixeta. Nosaltres, en canvi, vam fer una altra reflexió: en temps de dificultat, hem d'obrir l'aixeta del crèdit tant com puguem per salvar el màxim nombre possible d'entitats ja que considerem que fan una funció molt positiva a la societat. Amb aquesta idea, plantegem compartir a parts iguals el risc amb un fons mancomunat de 200 mil euros. Coop 57 posa 100.000 euros, i la resta, l'Ajuntament.

–¿Quina valoració fa d'aquest nou fons? 

–Hem finançat una dotzena de projectes molt interessants com la cooperativa d'arquitectes Labalua, la llibreria La Carbonera, el Nou Patufet i el Gimnàs Social Sant Pau, que fan un treball d'integració social al Raval espectacular. Aquests projectes tenen molt valor perquè demostren que l'economia social i solidària treballa en molts àmbits, no només en el de la solidaritat, també en l'economia productiva. 

Notícies relacionades

–Diuen que el cooperativisme està a l'alça des de l'inici de la crisi.

–En realitat, el que passa és que les cooperatives tenen una resistència més gran a les situacions de crisi. És una pena que molts vegin les cooperatives com una eina contracíclica. No només funciona en temps convulsos. Estem convençudíssims que és un model més just i que promou societats molt més justes. 

Temes:

Empreses