En col·laboració amb

MEMÒRIA HISTÒRICA

Barcelona traurà totes les plaques franquistes de la ciutat abans de final d'any

Després de les de Nou Barris i Gràcia, ara es retiren 570 plaques de vivenda franquistes dels carrers de Sant Andreu, l'Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc

planca franquista

planca franquista

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat la retirada de 570 plaques identificadores de les vivendes construïdes durant la dictadura dels carrers de Sant Andreul’EixampleSant Martí Sants-Montjuïc. Una acció emmarcada en la voluntat d'esborrar de l'espai públic qualsevol vestigi de la dictadura franquista.

Del total de 570 plaques que s'han retirat o es retiraran ben aviat, 177 són a l’Eixample, 150 a Sant Martí i 128 a Sant Andreu. A Sants-Montjuïc se'n van detectar 162, de les quals durant el mes passat se'n van retirar 117 que contenien simbologia franquista. Aquestes plaques se sumen a les ja retirades fa uns mesos a Nou Barris (225) i Gràcia (163).

De la resta de districtes, on s'actuarà abans d'acabar l'any, on n'hi ha més és a Horta-Guinardó, amb 258, seguit per Sarrià-Sant Gervasi, amb 230, i les Corts, amb 34. La presència d'aquests símbols a Ciutat Vella és escassa.

SALUBRITAT DEMOCRÀTICA

Notícies relacionades

El comissionat de Programes de memòriaRicard Vinyes, ha explicat que “la retirada d'aquestes plaques no és un capritx; en els processos de participació sempre era una demanda prioritària de la ciutadania”. A més, Vinyes ha reconegut que “per salubritat democràtica no han d'estar als carrers de la ciutat, però les conservarem al Museu d'Història de Barcelona, perquè és un patrimoni que podem usar per a accions pedagògiques o exposicions”.

Una acció que s'acull a la llei 52/2007 de memòria històrica que delega a les administracions locals la retirada de símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En l'àmbit privat, l'ajuntament ha decidit impulsar proactivament l'eliminació del llegat franquista, i prèviament ha informat tots els propietaris i veïns de la retirada d'aquestes plaques.