En col·laboració amb

SALUT

Barcelona posa en marxa un nou pla antidroga per lluitar contra l'estigma i la discriminació

Per primera vegada en un pla d'acció municipal sobre drogues s'hi inclouen la dependència a les pantalles i el joc patològic, i al mateix temps prevalen els drets de les persones que consumeixen

adolescentes

adolescentes

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El nou pla d'acció sobre drogues de Barcelona és el full de ruta per prevenir i reduir el consum de drogues (tant les il·lícites com les de circulació legal, com l'alcohol o el tabac), a la ciutat durant els pròxims quatre anys, i així rebaixar les malalties i la mortalitat que s'associen a aquestes substàncies i prioritzar la lluita contra l'estigma que tradicionalment s'associa a les persones amb drogodependència. Segons la comissionada de SalutGemma Tarafa, s'ha de treballar “des de l'apoderament de les persones usuàries, des de la seva participació activa i amb un enfocament de drets”.

Per aquest motiu, el pla estableix deu línies d'actuació específiques per fer el seguiment d'aspectes socials, com la percepció de la comunitat i de la mateixa persona consumidora. També assenyala la importància de treballar la rehabilitació i la inclusió social, i dotar així de recursos per a la inserció al mercat laboral.

Per elaborar el pla s'han tingut en compte altres plans vigents a la ciutat, com el Pla de salut mental 2016-2022. L'estratègia final és fruit d'un treball transversal que inclou aportacions de més de tres-centes persones (representants d'entitats, persones usuàries i professionals, entre altres) i està coordinat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona amb el suport del Consorci Sanitari de Barcelona i la Subdirecció de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat.

ADDICCIONS TECNOLÒGIQUES, UNA NOVA LÍNIA DE TREBALL

El pla té cinc eixos centrals de treball. L'eix més innovador és el que treballa sobre les addiccions tecnològiques, com el joc patològic o la dependència de les pantalles. Es calcula que un 3% d'adolescents i joves de la ciutat estan en risc de patir aquests problemes.

El Centre d'Atenció Seguiment Horta-Guinardó serà el centre de referència per atendre aquests casos.

Notícies relacionades

També és una línia prioritària l'atenció especial a dones consumidores de drogues que estan exposades a situacions de violència i abús. Aquest eix es concreta amb la creació de dos recursos específics per atendre-les. També té especial importància l'abordatge del risc per a la salut, tant el derivat per pràctiques sexuals que incorporen el consum de drogues com el que ve donat per l'ús de fàrmacs legals addictius.

Un altre eix es basa a reduir l'impacte de l'alcoholisme i establir línies preventives com la intervenció en centres escolars i barris, la limitació de la publicitat o el treball sobre l'oferta. Unes accions que pretenen endarrerir al màxim l'edat d'inici en el consum.