En col·laboració amb

MEDI AMBIENT

Barcelona restringirà el trànsit en episodis de contaminació

Els turismes més contaminants no podran circular dins de la zona de baixes emissions de Barcelona

cont2

cont2

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Els turismes més contaminants no podran circular quan la Generalitat declari un episodi de contaminació per a la zona de baixes emissions que inclou Barcelona (excepte els barris de Collserola, la zona industrial de la Zona Franca i les Rondes), gairebé tots els barris de l’Hospitalet de Llobregat i de Sant Adrià de Besòs, i els barris de Cornellà i Esplugues de Llobregat que es troben a l'interior del perímetre de les rondes.

La mesura, que entrarà en vigor l'1 de desembre del 2017, afectarà els turismes que no disposin de les etiquetes ambientals Zero, Eco, C i B de la Direcció General de Trànsit (DGT), és a dir, els que siguin de gasolina anteriors a l'any 2000 (anteriors Euro 3) i els dièsel anteriors al 2006 (anteriors Euro 4). Durant l'hivern i la primavera 2017-2018 s'aplicarà una exempció temporal de les furgonetes (EURO 1 a EURO 4) i només es restringirà el trànsit a les furgonetes anteriors a Euro 1 (anteriors al 1997). Motos, vehicles de persones amb mobilitat reduïda, camions, autocars i furgonetes podran circular durant els episodis mentre la DGT no hagi entregat les etiquetes per a aquests vehicles.

Les restriccions de trànsit s'establiran entre les 7.00 i les 20.00 hores, de dilluns a dijous, a partir de l'endemà de la declaració d'episodi. Respecte als divendres, l'horari de les restriccions està pendent de determinar. Per tant, els vehicles esmentats podran circular, mentre duri l'episodi, només de nit, entre les 20.00 i les 6.59 hores dels dies laborables, i durant tot el dia en cap de setmana i festiu.

EPISODI DE CONTAMINACIÓ AMBIENTAL

És una circumstància puntual declarada per la Generalitat de Catalunya quan els nivells de contaminants atmosfèrics (les partícules en suspensió PM10 o el diòxid de nitrogen NO2) registrats en més d'una estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya de la zona superen els valors límit autoritzats per la Unió Europea (UE) i les previsions no indiquen una millora.

Quan hi hagi un episodi de contaminació ambiental de NO2, es farà una crida explícita a l'ús del transport públic, a més de restriccions en la circulació dels vehicles més contaminants. També es comunicarà per tots els mitjans possibles perquè tothom disposi de tota la informació i s'instal·larà senyalització viària a les sortides de les rondes i als àmbits urbans inclosos a la zona de baixes emissions, de l'àmbit de rondes de Barcelona, per indicar la delimitació i les restriccions de circulació.

Notícies relacionades

La població de Barcelona està exposada a nivells que superen els recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Si es complissin aquests nivells, es calcula que a Barcelona es podrien evitar 659 morts prematures cada l'any. La inhalació de partícules agreuja algunes malalties i els nens, les persones grans, les persones amb malalties cardíaques o pulmonars, les persones amb asma i les dones embarassades pateixen més els seus efectes.

OBJECTIU 2020

Aquestes restriccions, que ara només s'apliquen en cas d'episodi ambiental de contaminació, es convertiran progressivament en permanents, més enllà dels casos d'episodi, i s'estendran a tots els vehicles sense etiqueta de la DGT el gener del 2020, quan s'hauran implantat totes les mesures d'impuls de transport públic, estacionament, i altres mesures alternatives i compensatòries previstes.