En col·laboració amb

Barcelona impulsa noves mesures contra la pobresa energètica

Es garantiran els drets energètics de les famílies més vulnerables per seguir donant compliment a la llei 24/2015

punt-assesorament-energtic

punt-assesorament-energtic

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona impulsa dues mesures que pretenen dignificar les famílies amb menys recursos i van més enllà del marc legal, ja que inclouen el clavegueram i els residus com a subministraments bàsics.

La primera de les noves mesures presentades per combatre la pobresa energètica és l'exempció a les famílies en situació d'exclusió residencial del pagament de la taxa de clavegueram, inclosa en la factura de l'aigua. El regidor d'Aigua i EnergiaEloi Badia, ha recordat que la mesura no és només una bonificació, ja que també ha anunciat que “els deutes seran liquidats”. Amb l'aplicació d'aquesta mesura, Barcelona seria la primera ciutat catalana a integrar el clavegueram i els residus en els serveis que preveu la llei 24/2015 per afrontar l'emergència en l'àmbit de la vivenda i la pobresa energètica: aigua, llum i gas. “Entenem els subministraments domèstics com un tot integral que garanteix el dret a la vivenda”, ha recordat Badia.

L'altra mesura facilita l'obtenció del butlletí de reconeixement d'instal·lacions elèctriques (BRIE), el document obligatori per donar d'alta el servei de llum i que acredita la seguretat de la instal·lació elèctrica. Cada vegada que una llar en risc d'exclusió necessiti el document, l'Agència d'Energia de Barcelona contractarà un tècnic autoritzat del Gremi d'Instal·ladors per expedir-lo sense cost per a la família. El BRIE té una vigència de 25 anys i és obligatori tenir-lo actualitzat quan es contracta un nou subministrament, circumstància habitual després d'un tall o una baixa del servei.

CAMPANYA D'ESTIU

Notícies relacionades

La pobresa energètica no és un problema exclusiu de l'hivern. Per això, s'ha iniciat una campanya d'estiu per recordar que sis dels 10 punts d'assessorament energètic segueixen oberts durant les setmanes de més calor. Els dos eixos que es volen destacar durant l'estiu són l'accés a l'aigua potable i el manteniment de la temperatura adequada a la llar. “Aprofitarem l'estiu per tenir més presència al carrer, fer campanyes i sortir dels llocs estàtics”, ha anunciat la tinenta d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz. Així, es distribuiran 75.000 fullets informatius en diferents equipaments municipals i es fixaran 250 cartells.

Els 10 punts d'assessorament energètic que hi ha a Barcelona van començar a funcionar a finals de gener. Des d'aleshores han atès un total de 4.626 llars. Inclosa l'atenció oferta a través dels serveis socials, els serveis d'assessorament energètic han arribat a 7.476 llars. En 658 casos es va requerir una intervenció urgent i directa a la llar. El 75% de les persones ateses als punts d'assessorament energètic no eren usuàries dels serveis socials.