En col·laboració amb

Barcelona aposta per unes ordenances de serveis funeraris i de cementiris més universals

Es tracta d'un dels primers passos cap a una incidència més gran de la gestió pública en els serveis funeraris, amb l'objectiu de potenciar-ne la qualitat i reduir-ne els preus

funeraria

funeraria

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARELONA

La nova ordenança de serveis funeraris aprovada provisionalment per la Comissió de PresidènciaDrets de CiutadaniaParticipació i Seguretat i Prevenció protegeix especialment els veïns que no disposen de mitjans per fer-se càrrec de la despesa del servei. S'obligarà els prestadors de serveis funeraris a informar de l'existència de les prestacions gratuïtes i bonificades i de com se'n poden beneficiar els ciutadans, i que es facin càrrec dels serveis que els corresponen d'acord amb la seva quota de mercat.

La modificació de l'ordenança posa èmfasi en el dret a la informació, la transparència i la llibertat d'elecció, i en el deure de les empreses funeràries d'informar amb claredat sobre els serveis que ofereixen i els preus d'aquests serveis. A més, es promourà un catàleg de bones pràctiques, al qual les empreses es podran adherir de forma voluntària.

Per una altra part, se suprimiran alguns dels requisits que recull l'ordenança actual, com la necessitat de tenir un tanatori, amb l'objectiu de facilitar l'accés al mercat d'altres operadors i afavorir la competència.

NOVA ORDENANÇA DE CEMENTIRIS

Els canvis en l'ordenança de cementiris també aspiren a garantir els drets dels beneficiaris de serveis de cementiris i cremació d'acord amb noves realitats de la societat, reforçant els drets religiosos i els nous conceptes de família i fins i tot reconeixent la possibilitat que la declaració responsable necessària per a la cremació del difunt la pugui firmar una persona pròxima. També es regularan les sepultures concedides en règim de perpetuïtat, atenent al marc legal actual.

Per facilitar la gestió als usuaris, s'incorporarà la possibilitat que tota la tramitació relacionada amb la titularitat de sepultures i la resta de tràmits funeraris es puguin fer de manera electrònica.

SERVEIS FUNERARIS MUNICIPALS: GARANTIA DE COMPETÈNCIA I QUALITAT

Notícies relacionades

El 4 d'abril se celebrarà la Jornada de Serveis Funeraris Municipals 'Garantia de competència i qualitat', en què s'exposaran els beneficis per a la ciutadania de la nova empresa de serveis funeraris que està impulsant l'Ajuntament de Barcelona, uns beneficis que, com les modificacions incorporades en les ordenances, persegueixen la universalització de l'accés als serveis funeraris.

La jornada, en què participaran el Síndic de Greuges de CatalunyaRafael Ribó, i el regidor de PresidènciaAigua i EnergiaEloi Badia, inclourà tres taules rodones dedicades a exemples d'experiències en altres ciutats de Catalunya i d'Espanya; a aspectes jurídics, de consum i de competència, i a la visió de la ciutadania.