En col·laboració amb

El principi del final de les plaques franquistes a les façanes de Barcelona

Nou Barris i Gràcia, primers districtes a començar a retirar les plaques amb simbologia franquista de les façanes, els últims vestigis de la dictadura a l'espai públic

placas-franquista

placas-franquista

1
Es llegeix en minuts

Els districtes de Nou Barris i Gràcia han començat a retirar les prop de 370 plaques franquistes de la vivenda que encara hi havia a diferents edificis dels seus barris, després d'un procés d'inventari que s'ha portat a terme durant els últims mesos. L'Ajuntament de Barcelona ha comunicat per carta als veïns la retirada d'aquestes plaques, que identifiquen els edificis construïts durant la dictadura.

A part de les 204 plaques censades a Nou Barris i les 163 que s'han identificat al districte de Gràcia, el comissionat de Programes de Memòria de l'AjuntamentRicard Vinyes, xifra en unes 270 més les que hi ha a la resta de Barcelona, i preveu que el procés de retirada s'haurà acabat en el termini d'un any i ha assegurat que es tracta “dels últims vestigis de la dictadura franquista que hi ha a l'espai públic de la ciutat, que molts grups i entitats de la ciutat havien demanat, reiteradament, que es retiressin.”

La iniciativa s'emmarca en una política de ciutat per fer visible la memòria històrica i democràtica i el rebuig al franquisme, i ja s'està fent extensiva a altres districtes on les entitats també han manifestat aquesta necessitat; en aquest sentit, la regidora de Nou BarrisJanet Sanz, ha afirmat que “la ciutat i els districtes tenim el deure de posar fi a aquest element anacrònic i inacceptable que és la presència de plaques franquistes als nostres carrers”.

ESBORRAR LA SIMBOLOGIA FEIXISTA DELS CARRERS

Segons Eloi Badiaregidor del Districte de Gràcia, amb aquesta iniciativa es dona “normalitat a una qüestió que feia més de quaranta anys que arrossegàvem, i procedim a recuperar l'expressió democràtica de no tenir simbologia d'enaltiment feixista als carrers de la nostra ciutat”.

Notícies relacionades

La llei 52/2007 de memòria històrica delega en les administracions locals la retirada dels símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En l'àmbit privat, l'Ajuntament ha decidit impulsar proactivament l'eliminació del llegat franquista, i prèviament ha informat tots els propietaris i veïns de la retirada d'aquestes plaques.

Tant el procés d'identificació com el que ara comença de retirada de les plaques s'han portat a terme mitjançant persones provinents dels plans d'ocupació municipals.