En col·laboració amb

El PEUAT, l'eina per regular els allotjaments turístics a Barcelona

El Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics preveu reduir la pressió als barris amb més pes turístic i protegir els drets del veïnat

peuat

peuat

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Regular els allotjaments turístics a la ciutat és l'objectiu principal del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), una regulació per garantir a la ciutadania el dret a l'habitatge, la convivència i la qualitat de l'espai públic i que permetrà un model de turisme sostenible i responsable i rebaixarà la pressió als barris més saturats.

El PEUAT és una regulació que beneficia el veïnat i que estableix el creixement zero de les vivendes d'ús turístic a tota la ciutat, regula la concentració excessiva i procura una distribució territorial equilibrada. Quan cessi una vivenda d'ús turístic (HUT) d'una zona saturada, es permetrà obrir-ne una altra de nova en una zona descongestionada, però en cap cas podrà créixer el nombre total de places a la ciutat ni cap HUT podrà substituir un habitatge destinat a la residència d'un barceloní.

Amb aquesta mesura es vol facilitar el descans, la intimitat i el benestar dels barcelonins, i mantenir la qualitat de l'espai públic i la convivència. La tinenta d'alcaldia d'EcologiaJanet Sanz, ha explicat que “no podem esperar més, Barcelona necessita una regulació específica per preservar el dret a poder viure-hi i que prioritzi la vida dels veïns i les veïnes”.

LA REGULACIÓ PER ZONES DEL PEUAT

El pla preveu les següents quatre zones de regulació a Barcelona:

Zona 1, àrea de decreixement. Aquesta zona abraça tots els barris de Ciutat Vella, l'Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, part del barri de Sant Antoni, el Poble-secHostafrancs, la Vila de Gràcia, la Vila Olímpica i el Poblenou. No s'hi poden crear noves places d'allotjaments turístics i si un establiment tanca no pot ser substituït.

Zona 2, àrea de manteniment del nombre de places i establiments actuals. Aquesta zona està formada per: la Nova Esquerra de l’Eixample, part del barri de Sant Antoni, la Sagrada Família, el Fort Pienc, la Font de la GuatllaSantsles CortsSant Gervasi-Galvany, i una part dels barris del Putxet, de Vallcarca i els Penitents, la Salut, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, el Baix Guinardó, el Parc i la Llacuna del Poblenou i Diagonal Mar i el Front Marítim. En aquesta àrea, si un establiment tanca, se'n podrà implantar un altre amb el mateix nombre de places.  

 Zona 3, àrea de creixement contingut. Aquesta zona està formada per bona part de la resta de la ciutat i s'hi permetrà obrir nous establiments o ampliar els existents tenint en compte la densitat màxima de places permeses.

Zona 4, àrea de regulació específica. Les àrees de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc; la Sagrera, a Sant Andreu, i la zona nord del 22@, a Sant Martí presenten característiques concretes respecte a la situació urbanística i la planificació d'usos, i per tant disposen d'una regulació pròpia adaptada al territori.

DEBAT, TRAMITACIÓ I MESURES COMPLEMENTÀRIES

Notícies relacionades

“El PEUAT és fruit del consens, el diàleg i la participació de tothom que ha cregut necessària la regulació“, ha destacat la tinenta d'alcaldia Janet Sanz. La Comissió d'EcologiaUrbanisme i Mobilitat va tramitar inicialment el document el dimecres 18 de gener del 2017, i es debatrà i votarà al plenari del Consell Municipal del 27 de gener.

Paral·lelament al pla, continuen els esforços en la inspecció d'allotjaments turístics il·legals a la ciutat: a més del pla de xoc ja en marxa contra els HUT il·legals, que ha permès reforçar el cos d'inspectors, s'està elaborant una mesura de govern que, entre altres qüestions, doblarà el nombre de personal municipal dedicat a perseguir aquesta activitat il·lícita aquest 2017, fins a arribar a 110 persones el 2018. Es preveu que el 2019 se superin les 3.000 ordres de cessament d'activitat de pisos turístics il·legals.