En col·laboració amb

POBRESA ENERGÈTICA

La lluita contra la pobresa energètica, a tots els districtes de Barcelona

La prova pilot a Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí ha permès actuar en 3.100 llars

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Després de la prova pilot que s'ha dut a terme amb èxit durant cinc mesos a Nou BarrisSant MartíSants-Montjuïc i Sant Andreu, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar les atribucions dels punts d'assessorament energètic i estendre'ls a la resta de districtes, actuant no únicament en cas d'emergència energètica, sinó que també s'assessorarà les famílies més vulnerables sobre com reduir el consum o sobre subvencions per millorar l'aïllament de les vivendes.   

 “No només combatem la pobresa energètica, sinó que a més informem les famílies sobre els seus drets, sent proactius i oferint assessorament sobre estalvi energètic o sobre ajudes per a la rehabilitació”, ha assenyalat la tinent d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz.

Així, el personal dels punts d'assessorament energètic s'oferirà a tramitar els informes d'exclusió residencial o gestionar les multes i altres tràmits de les companyies elèctriques, entre altres. Per poder realitzar aquesta tasca, es contractaran i formaran 100 persones en situació de vulnerabilitat procedents del programa Làbora i s'invertiran 4,5 milions d'euros en els pròxims dos anys.

BALANÇ DE LA PROVA PILOT

El novembre del 2015 es van obrir els primers quatre punts d'assessorament energètic, i en els cinc mesos que ha durat la prova pilot, s'ha actuat en 3.100 llars, de les quals el 60% patia pobresa energètica moderada o severa; a més, en un 13% dels casos se'ls havia tallat el subministrament.

En aquestes oficines s'han gestionat 450 talls de subministrament de serveis: 133 d'electricitat, 225 de gas i 96 d'aigua, i s'han obert 220 expedients a les companyies d'acord amb el que estableix la llei 24/2015.

Notícies relacionades

També s'ha constatat que només una tercera part dels usuaris coneixia l'existència del bo social i únicament un 17,3% havia recorregut, encara que el 65% complien els requisits.

LES COMPANYIES, CORESPONSABLES

Laia Ortiz també ha recordat que la llei atorga un paper de coresponsabilitat a les companyies subministradores en casos de vulnerabilitat, i és en aquest context que ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona deixarà de pagar el deute de les famílies en cas de pobresa energètica afirmant que “les elèctriques haurien d'assumir com a mínim el 50% de la factura”.