En col·laboració amb

NOVA CAMPANYA MUNICIPAL

El dret a la vivenda, la gran prioritat

El terreny de les futures vivendescol·laboratives de La Borda.

El terreny de les futures vivendescol·laboratives de La Borda. / IDA JANSSON

2
Es llegeix en minuts
L. BENAVIDES

La vivenda és un dret com una casa. Aquest enginyós joc de paraules és el lema d'una nova campanya de l'Ajuntament de Barcelona, que té com a objectiu compartir amb la ciutadania tots els serveis relacionats amb aquest dret fonamental i totes les polítiques desplegades per l'actual govern municipal en matèria de vivenda. «L'eslògan d'aquesta campanya pot semblar una obvietat, però creiem que la ciutadania no té consciència suficient de les implicacions d'aquest dret», afirma Josep Maria Montaner, regidor de Vivenda.

«La gent que té problemes per pagar el lloguer del seu pis ha de saber -continua el regidor- que hi ha serveis de mediació i ajudes econòmiques a la seva disposició. Com també hi ha subvencions per a les comunitats de veïns que vulguin millorar l'habitabilitat dels seus edificis».

NOU PORTAL

Una nova pàgina web (www.habitatge.barcelona) unifica i reordena tota la informació i els serveis relatius a la vivenda. «Fins ara la informació estava una mica dispersa, i la gent buscava a la pàgina de l'ajuntament, a la pàgina de vivenda de Drets Socials, del Patronat de l'Habitatge de Barcelona... Al nou portal tota la informació apareix ordenada i molt més accessible», destaca Mon-taner, que recorda que les persones amb problemes per accedir-hi via on line també poden dirigir-se a les oficines de la vivenda, repartides per tots els districtes de la ciutat.

VIVENDES BUIDES

El lema de la campanya també sona a declaració d'intencions. I és que també es dirigeix a petits i grans posseïdors de vivenda, la majoria entitats financeres. «No està malament recordar-los que la vivenda és un dret», afirma el regidor, que destaca l'esforç per part del govern d'Ada Colau per mobilitzar el màxim nombre possible de vivendes buides. «Els fem veure que un pis buit és molt negatiu perquè no té ús social i, al mateix temps, es degrada, empitjora la qualitat de vida d'altres veïns i corre el perill de ser ocupat», afegeix.

Emparat per la llei 24/2015 contra l'emergència habitacional, el govern municipal va aconseguir recuperar durant el primer any i tres mesos de mandat 550 vivendes suposadament buides de les més de 2.600 declarades. D'aquestes, un total de 212 estaven ocupades i els tècnics municipals treballen per elaborar un informe de cada un dels casos per veure l'estat d'aquestes vivendes i el grau de vulnerabilitat de les persones que les ocupen.

Notícies relacionades

L'Ajuntament ara té 350 processos sancionadors en marxa a grans propietaris. «La suspensió de diversos articles de la llei 24/2015 per part del Tribunal Constitucional suposa un pas enrere, però seguirem exigint tot allò que ens permeti la llei en matèria de disciplina de vivenda», puntualitza el regidor.

ATACAR L'ARREL

El debat sobre la necessitat de posar un control al preu dels lloguers està en aquests moments a sobre de la taula. El regidor de Vivenda de l'Ajuntament de Barcelona vaticina una segona onada de desnonaments exprés per impagament del lloguer (ara suposen el 94% dels processos de desnonament) si no s'ataca l'arrel del problema: «Els preus del lloguer han pujat mentre les rendes no pugen», adverteix el regidor, que recorda que grans capitals com París i Berlín poden controlar la pujada de preus del lloguer perquè les lleis estatals dels seus països respectius donen més competències a les ciutats en aquest assumpte.