En col·laboració amb

NORMES BÀSIQUES

Manual per rodar per Barcelona

Dos ciclistes circulen pel carril bici de dues direccions del carrer de Marina.

Dos ciclistes circulen pel carril bici de dues direccions del carrer de Marina. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

El ciclista, com la resta d'usuaris de la via, tant si són vianants, cotxes o motos, han de moure's amb responsabilitat, de forma segura. Per a una millor convivència entre els diferents usuaris és fonamental respectar el reglament general de circulació i els espais destinats a cada mode de desplaçament. A continuació, un decàleg resumeix les normes bàsiques per circular en bicicleta per la ciutat:

1. Un ciclista que circula correctament compleix les normes de circulació viària i respecta els senyals de trànsit perquè la bicicleta és un vehicle més.

2. Encara que només és obligatori per als menors de 16 anys, és millor dur casc i posar-se elements reflectants. Les llums (blanca al davant, vermella al darrere) són obligatòries quan es fa fosc o si les condicions meteorològiques dificulten la visibilitat.

3. El ciclista pot circular per la calçada, els carrils bici, les zones 30 i les zones habilitades per a tal efecte.

4. Es pot acompanyar els ciclistes menors de 12 anys pels passeig i les voreres. S'evitarà rodar a menys d'un metre de les façanes per evitar col·lisionar amb les persones que surten dels edificis i s'extremaran les precaucions al passar a prop dels vianants.

5. Els vianants tenen sempre preferència a les zones de vianants i plataformes úniques de prioritat invertida. En aquests carrers, se circula a una velocitat màxima de 20 quilòmetres per hora quan tinguin plataforma única, sempre que no hi hagi una senyalització específica que ho prohibeixi.

6. El ciclista ha de reduir la velocitat quan travessa un pas de vianants per evitar situacions de perill.

7. Es pot transportar un menor de fins a 7 anys en un seient addicional, així com remolcs, semiremolcs, semibicicletes o altres elements degudament homologats. Aquests menors hauran de portar un casc homologat.

8. El ciclista ha de rodar molt atent a la circulació, sense auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so, ja que distreuen.

Notícies relacionades

9. S'ha d'evitar carregar objectes que dificultin les maniobres o la visió. Els ciclistes no poden agafar-se a altres vehicles en marxa.

10. Només es pot estacionar als llocs habilitats amb aquesta finalitat, com els ancoratges amb forma d'U invertida. Mai s'ha d'aparcar en arbres, bancs o altres elements del mobiliari urbà. W