Mascotes protegides

Assegurança de responsabilitat civil per a gossos: ¿En què consisteixen i quines són les seves cobertures?

Assegurança de responsabilitat civil per a gossos: ¿En què consisteixen i quines són les seves cobertures?

DPA vía Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que la teva mascota no pertanyi a una raça de les considerades perilloses –en el cas dels gossos, per exemple– tenir una assegurança a tercers, de responsabilitat civil, que cobreixi les possibles barbàries que el teu animal faci, pot ser una bona idea. Se suposava que a partir del 29 de setembre seria una cosa obligatòria, però a l’estar el Govern en funcions la seva aplicació es retarda fins que s’aprovi un desenvolupament reglamentari específic.

Tampoc està de més tenir una assegurança que cobreixi els danys a l’animal en cas d’accident, robatori o extraviament o una assegurança mèdica per a la teva mascota, una assistència sanitària perquè el teu animal estigui cobert en cas que hagi de quedar-se en una residència o hospital o hagi de ser operat o rebre algun tractament.

Dos tipus

A les companyies d’assegurances se’n poden trobar, generalment, de dos tipus: una assegurança bàsica de responsabilitat civil –que és la que serà obligatòria ben aviat– o assegurança integral o completa de responsabilitat civil. El primer de tots inclou danys físics, materials, fiances i assistència jurídica vinculades al fet en què ha participat l’animal assegurat.

El segon, que és el que té més contractat sobretot per als PPP (gossos potencialment perillosos), afegeix extres com indemnització en cas d’extraviament o robatori i despeses veterinàries per als casos de sacrifici o defunció.

Imprevistos

Disposar d’aquest producte et pot venir especialment bé si ets amo d’un gos o un gat. Així, hi ha pòlisses que es poden contractar per entre 12 i 18 euros i ens poden treure un gran problema en el cas que sorgeixi una fatalitat que no esperem.

«La veritat és que no m’he plantejat contractar una assegurança», explica Eduard Cardona, que ha adoptat el Kalu, un border collie de dos mesos i mig amb la seva parella. «L’important és que costi el mínim per garantir danys a tercers. Incloure extres i que sigui més car, ni pensar-ho», assegura.

Els fixos

¿La raó? «Perquè hauria de pagar més per l’assegurança. No hi ha res gratis», assevera. «Amb les assegurances pagues els fixos més la possibilitat d’un sinistre. O sigui, els fixos els pagues o a l’empresa d’assegurances o al veterinari del barri, i jo prefereixo pagar al del barri en comptes d’una gran empresa», matisa.

Quan parla dels «fixos», Cardona s’està referint a medicaments, vacunes i visites al veterinari.

Perquè els animals també emmalalteixen, poden tenir un accident, perdre’s o agredir sense voler terceres persones. El cert és que mantenir un animal i donar-li totes les cures necessàries no és barat, i els imprevistos es produeixen. I els que adopten mascotes i els tracten com un més de la família en són cada vegada més conscients.

Diferències

Al mercat, hi ha diferents assegurances dissenyades per garantir la protecció i benestar de mascotes –sobretot gossos i gats– i, per tant, la tranquil·litat dels seus cuidadors. Però a l’hora de contractar-ne una, cal distingir entre el que és obligatori i el que és opcional o accessori.

Per començar, és necessari saber que, en termes generals, a Espanya no era obligatori contractar una assegurança per a les mascotes, tret de l’assegurança de responsabilitat civil en el cas de propietaris de gossos considerats PPP (gossos potencialment perillosos) i els seus encreuaments.

No obstant, i arran de l’anomenada llei de benestar animal (o llei animal), sí que serà una cosa obligatòria. En concret, l’article 30.3 de l’esmentada llei, aprovada el 29 de març passat, estableix que «[...]durant tota la vida de l’animal [gos], la persona titular haurà de contractar i mantenir en vigor una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers, que inclogui en la seva cobertura les persones responsables de l’animal, per un import de prou quantia per sufragar les possibles despeses derivades, que s’establirà reglamentàriament».

Ara, amb el Govern en funcions, queda en suspens la data específica de l’obligatorietat d’aquest punt fins que s’aprovi un reglament específic sobre això.

Madrid, pionera

A la Comunitat de Madrid ja és obligatori que tots els gossos comptin amb aquesta assegurança, tot i que no siguin dels catalogats com a PPP. En aquesta comunitat se sanciona amb multes aquells que no comptin amb aquesta assegurança.

La Llei 4/2016 de Protecció dels Animals de Companyia de la Comunitat de Madrid «estableix l’obligatorietat que tots els gossos comptin amb una assegurança de responsabilitat civil, tot i que no es tracti dels denominats gossos potencialment perillosos (PPP). Concretament, aquesta llei tipifica com a infracció lleu el no tenir subscrita una assegurança de responsabilitat civil en gossos i, en el seu cas, en altres espècies que es determinin reglamentàriament, conclou la normativa.

Les cobertures

Notícies relacionades

I dins de les assegurances, com passa amb la de la llar, automòbil o de salut, existeixen diferents cobertures. D’una banda, tenim la responsabilitat civil, és a dir la cobertura de les lesions corporals i/o danys materials (ja siguin a persones, gossos, gats o coses) que la teva mascota ocasioni a tercers, fins al límit establert que aparegui a la pòlissa.

Una altra cobertura és la d’assistència sanitària, per malaltia i/o accident. A més, les pòlisses poden incloure altres garanties com indemnització en cas de robatori o extraviament, defensa jurídica i cobertura de despeses judicials davant denúncies relacionades amb l’animal, reemborsament de les despeses d’estada en una residència en cas d’hospitalització del propietari, cobertura de les despeses de sacrifici i eliminació del cadàver, etcètera.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.