Aquesta és la millor manera de parlar-li al teu gos: ho avala la ciència

David Boada

2
Es llegeix en minuts

Si ets dels que parles als gossos en to infantil, com si fossin nadons, pots estar tranquil: la ciència et dona la raó. Pot semblar una cosa cursi o impròpia a certa edat, però aquest to de veu és la millor manera que el teu gos capti el que li estàs dient.

Un estudi de la Universitat Eötvös Loránd d’Hongria, publicat a ‘Communications Biology’, demostra que parlar als gossos com ho faríem amb nens petits ajuda a la comunicació amb l’animal. La prosòdia exagerada –manera de definir el to de veu que exagera la pronunciació– crida més l’atenció dels animals canins, tal com indiquen les conclusions de la investigació.

Tons aguts i pronunciació exagerada 

Els investigadors van escanejar el cervell de 19 gossos adults (11 mascles i 8 femelles) de diferents races mentre els sotmetien a un entrenament especial per analitzar el seu comportament. Els resultats mostren que dues àrees clau del cervell dels gossos s’activaven quan els humans utilitzaven la prosòdia exagerada i els tons aguts per ordenar-los el que havien de fer.

Les races analitzades dels 19 gossos van ser cinc: tres exemplars de border collie, tres de cocker spaniel, cinc de golden retriever, un pastor australià, un crestat xinès, un cairn terrier, un labrador i quatre mestissos.

Entenen millor la veu femenina

Una altra troballa de l’estudi és que els gossos mostren una sensibilitat cerebral més gran a la veu de les dones quan es fa servir aquest to infantil. «Això pot deure’s al fet que les dones parlen amb els gossos amb més freqüència que els homes amb una prosòdia exagerada», explica Anna Gábor, coautora de l’estudi, al diari britànic ‘The Independent’.

La manera i el to a l’hora de dirigir-nos als nostres gossos importa. De fet, la investigació suggereix que aquestes mascotes fan més cas als que utilitzen prosòdia exagerada que fins i tot a una veu que els soni familiar, a excepció de la de l’amo.

Gossos ensinistrats

L’estudi té certes limitacions, perquè els 19 gossos analitzats es mantenien quiets a l’hora de fer-los l’escàner a causa que tenien certa educació i instrucció prèvia. Per això, els autors deixen la porta oberta a possibles anàlisis que tinguin en compte altres races, gossos menys ensinistrats i més repertori de veus per a l’experiment.

Altres beneficis de parlar amb to infantil

Notícies relacionades

No es tracta del primer estudi que analitza les conseqüències que té parlar als nostres gossos com si fossin un nadó. Un estudi publicat a la revista ‘Animal Cognition’ el 2018 va determinar que dirigir-nos així a la nostra mascota millora la connexió entre l’animal i el seu amo.

Els resultats d’aquesta investigació ja apuntaven a una possible millora de l’atenció dels gossos si s’utilitzava un llenguatge infantilitzat, però no aportava prou dades per afirmar-ho.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.