Les reserves dels pantans tornen a caure en picat a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Durant l’última setmana hi ha hagut algunes pluges intenses, però han sigut breus i molt localitzades. En línies generals, el mes de juliol no ha sigut com maig i juny, quan va ploure més del que era habitual. Els dos mesos anteriors van propiciar una lleugera millora de l’escenari hídric, després d’una primavera extremadament seca. Els embassaments, que s’havien situat per sota del 26%, van remuntar i van superar el 30% de la seva capacitat.

En canvi, aquest juliol sec i calorós ha capgirat aquesta situació de recuperació. Si ens fixem en les dues últimes setmanes, observem un preocupant descens de les reserves als embassaments. De mitjana, cada quatre dies, l’estat dels pantans s’està reduint mig punt percentual.

Notícies relacionades

Aquestes infraestructures van ser dissenyades per emmagatzemar gairebé 695 hectòmetres cúbics d’aigua. En els últims deu anys, han estat de mitjana per sobre dels 550 hm3, una situació molt diferent de l’actual.

El pantà de Sau, per exemple, està en una situació molt millor que cinc mesos enrere, quan va arribar al 6% de la seva capacitat (ara al 24%). Però no és una realitat gens afalagadora, igual que passa amb el pantà de Susqueda, al 28%. Per ara, les dades evidencien que la sequera, per ara, continua sent extrema a Catalunya.