Segon episodi aquest any

Primavera a 40 graus: Espanya viu un nou episodi de calor extrema per a l’època

En punts de l’interior de Catalunya s’esperen màximes de fins a 35 ºC

  • ¿Per què ens hauria de preocupar que faci tanta calor a l’abril?

  • «Països com Espanya destaquen des d’ara com un dels punts vermells del canvi climàtic»

Primavera a 40 graus: Espanya viu un nou episodi de calor extrema per a l’època

EFE / Salas

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Encara falten dos mesos perquè arribi oficialment l’estiu i a Espanya, una vegada més, es tornen a registrar temperatures típicament estiuenques molt abans de temps. En els pròxims dies s’espera l’arribada del segon episodi de calor anòmala d’aquesta primavera. A finals de març, just quan s’inaugurava l’estació, els termòmetres espanyols van marcar fins a 10 graus per sobre dels valors normals per a aquella època de l’any. Ara, en la recta final d’abril, s’espera arribar a màximes d’entre 35 i 40 graus en diversos punts del país, entre 10 i 15 graus més de l’habitual. Si els pronòstics es compleixen, serà la primera vegada que es registren 40 graus en un mes d’abril a Espanya.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que entre dijous i divendres es registraran temperatures superiors als 30 graus en la meitat sud peninsular i el delta de l’Ebre, fins a 35 graus a la vall del Guadalquivir a Còrdova i Jaén i xifres pròximes als 40 en diversos punts del sud del país. Tot apunta que es batran rècords de temperatures a diverses capitals de província amb xifres molt per sobre dels valors normals per a aquesta època de l’any. També s’espera un augment inèdit de la calor nocturna. A Andalusia, per exemple, s’esperen nits tropicals en què els termòmetres estaran per sobre dels 20 graus.

Si els pronòstics es compleixen, serà la primera vegada que es registren 40 graus en un mes d’abril a Espanya

A Catalunya, segons apunta el pronòstic de Meteocat, també s’espera un augment progressiu de les temperatures fins a com a mínim el diumenge. «És probable que se superin alguns rècords de temperatura màxima per a un mes d’abril», expliquen des del Servei Meteorològic de Catalunya. A Lleida s’esperen màximes de fins a 30 graus i en alguns punts de l’interior es podrien arribar fins i tot als 35 en les hores més càlides del dia. A Barcelona es preveu que aquest episodi de calor porti màximes de 25 graus al llarg d’aquesta setmana. 

Temperatures excepcionals

«Les temperatures d’aquesta última setmana d’abril són totalment excepcionals. Tot i que seria més ‘normal’ veure-les al juliol i l’agost, fins i tot allà entrarien dins del rang alt per a l’època. És a dir, serien les típiques per a un dia d’estiu de molta calor», explica Marc Santandreu, meteoròleg d’RTVE en declaracions al Science Media Center.

A Reus, Tortosa, Huelva, Còrdova, Granada, Jerez de la Frontera, Tarifa, Múrcia i Albacete aquest dimecres s’han registrat rècords de temperatura màxima. A ciutats com Sevilla, on fins ara el ‘normal’ per a aquesta època era tenir els termòmetres a prop dels 18 graus, la mitjana ha estat per sobre dels 25. I a diverses localitats de la província sevillana s’han registrat entre 35 i 37 graus de màximes.

Es tracta del segon episodi registrat aquesta primavera de temperatures excepcionalment altes

Perquè es facin una idea de fins a quin punt aquests registres són excepcionals, fixin-se en aquestes dades. Als anys 70, l’habitual era començar a registrar temperatures pròximes als 30 graus a mitjans de juny. En l’última dècada, a causa de l’avenç de la crisi climàtica i de l’escalfament global, aquestes xifres han començat a registrar-se a finals de maig. Aquest any, contra tot pronòstic, els 30 graus han començat a fer-se notar al març (entre dos i tres mesos abans del normal) i els 40 graus han arribat a l’abril (una xifra fins ara inèdita per a aquesta època de l’any).

¿Per què fa tanta calor?

Per entendre el perquè d’aquest nou episodi de calor anòmala s’han d’abordar dos tipus de causes. En primer lloc, segons expliquen els meteoròlegs, la pujada de les temperatures d’aquesta setmana es deu a l’arribada d’una massa d’aire molt càlid i sec, d’origen nord-africà, sobre la Península i les Balears. La presència d’aquesta massa càlida, unes condicions d’estabilitat atmosfèrica i una forta insolació és el que, finalment, ha acabat disparant els termòmetres a gran part del país.

«És important parlar amb claredat sobre aquest tipus d’episodis de calor. Són una mostra del canvi climàtic»

Marc Santandreu, meteoròleg

Notícies relacionades

El fet que en plena primavera ja estiguem parlant del segon episodi de «temperatures extremes» de l’any és, una vegada més, una mostra més de com l’avenç de l’escalfament global està alterant el clima de tot el planeta i fent pujar les temperatures. «És important parlar amb claredat sobre aquest tipus d’episodis de calor. Són una mostra del canvi climàtic», certifica Santandreu. «S’haurà de fer un estudi d’atribució per entendre que tan lligat està [la calor d’aquests dies] a l’escalfament global, però, sens dubte, si no hi hagués canvi climàtic parlaríem de valors molt més moderats», comenta el meteoròleg.

Segons apunten diversos estudis, després de dècades i dècades d’emissions descontrolades de gasos amb efecte hivernacle, els episodis d’altes temperatures són cada vegada més freqüents i intensos en regions com el Mediterrani. O dit d’una altra manera: si no fos per la crisi climàtica no tindríem dies càlids tan primerencs, tan extrems i tan habituals. La calor arribaria igual però no de manera tan extrema.