Pujada de les temperatures

La primera onada de calor del 2022 serà llarga: pot durar almenys fins dimecres

Es podrien superar els 40 graus en àmplies zones del sud i els 44 a la vall del Guadalquivir i Extremadura

És la tercera més primerenca de la història a aparèixer: les anteriors van ser la de l’11 de juny de 1981 i la del 13 de juny del 2017

La primera onada de calor del 2022 serà llarga: pot durar almenys fins dimecres

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha alertat aquest divendres que la primera onada de calor del 2022 serà llarga i durarà «almenys» fins dimecres. Els termòmetres superaran els 40 graus en àmplies zones de la meitat sud peninsular. Extremadura i la vall del Guadalquivir podran superar els 44 graus.

Si les previsions es compleixen, aquest episodi de calor excepcional es podria convertir en una de les onades de calor més primerenques des que hi ha registres. L’onada de calor més primerenca va aparèixer l’11 de juny de 1981 i la segona, el 13 de juny del 2017

La pujada dels termòmetres, en aquesta ocasió, es deu a la combinació de dos factors. D’una banda, la situació d’estabilitat generalitzada causada per l’anticicló Alex i, per l’altra, l’arribada d’una massa d’aire molt càlid procedent del nord de l’Àfrica. La conjunció d’aquests factors provocarà un ascens progressiu de les temperatures des d’aquest dijous i al llarg de tot el cap de setmana i, probablement, fins dilluns. En zones com Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa s’esperen registres per sobre dels 38 graus. A Catalunya, segons dades del Meteocat, també s’esperen temperatures més altes del normal per aquesta època de l’any.

El juny arrenca amb registres excepcionalment alts després d’un maig en què també es van batre rècords. Segons es reflecteix en els registres, el maig va ser el més calorós d’Espanya des que hi ha registres. Tant la mitjana de les temperatures màximes com la mitjana mensual són les més altes des de la dècada dels seixanta, quan es van començar a recopilar dades meteorològiques. Fins ara, l’anterior rècord del maig més càlid l’ostentava el 2020. El 2022, el maig va registrar una temperatura mitjana de 16,6 graus. És a dir, gairebé tres graus més de mitjana respecte als valors habituals.

Escalfament global

Notícies relacionades

L’augment de les temperatures d’aquests dies és un símptoma més de l’escalfament global i de com avança la crisi climàtica. Segons apunta un recent estudi de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el canvi climàtic ha avançat l’arribada de la calor estiuenca entre 20 i 40 dies a Espanya. Això implica, d’una banda, que la calor arriba cada vegada abans i, per l’altra, que les onades de calor són cada cop més precoces. Al maig, sense anar més lluny, diversos observatoris espanyols van alertar que s’estaven registrant «temperatures típiques de l’estiu» gairebé un mes abans que l’estació comencés oficialment.

L’últim informe sobre l’estat del clima a Espanya, presentat aquest dijous, també alerta que Espanya està exposada a un important augment de les temperatures des d’almenys la segona meitat del segle XIX. El 2021, per exemple, va ser «molt càlid i sec: l’onzè més càlid des de 1961 i el novè del segle XXI», amb rècords de dies càlids que han sigut «10 vegades més freqüents que els freds en l’última dècada», ha explicat Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet.