Contra la contaminació

L’ONU aprova el primer acord internacional contra el plàstic

  • 175 països es comprometen a traçar plans per reduir l’impacte del plàstic en tot el seu cicle de vida

  • «És el compromís global més important des de l’Acord de París», argumenta Inger Andersen

L’ONU aprova el primer acord internacional contra el plàstic

PNUMA

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

«Avui és un d’aquells dies que entraran als llibres d’història», ha exclamat, exultant, la directora executiva del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Inger Andersen, després de l’aprovació d’una «resolució històrica» per posar fi a la contaminació per plàstic. Aquest dimecres, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha anunciat el primer acord internacional legalment vinculant per posar fi a una indústria que ha multiplicat els seus rebutjos en les últimes dècades, que ara mateix està generant 400 milions de tones d’escombraries per any i que, si continua així, duplicarà el seu impacte el 2040.

Notícies relacionades

La resolució ha sigut recolzada per caps d’Estat, ministres de medi ambient i altres representants governamentals de 175 països. «És el compromís global més important des de l’Acord de París», ha argumentat Andersen després de l’aprovació d’aquest històric pacte. L’enlairament d’aquest projecte posarà en marxa un comitè intergovernamental per traçar un pla específic per reduir l’impacte del plàstic en tot el seu cicle de vida. És a dir, «que s’estengui des del disseny fins a la producció, la circularitat i la reducció, gestió i prevenció de residus». Aquest full de ruta començarà a elaborar-se a partir del mes de juny i, si tot segueix segons el planejat, hauria d’estar preparat com a molt tard el 2024.  

Segons argumenten els seus impulsors, aquest compromís global podria reduir fins a un 80% el volum de plàstics que s’aboca als oceans i reduir un 25% les emissions de gasos amb efecte hivernacle el 2040.