Clima

Una nova ‘app’ prediu la calima de pols sahariana

La Aemet i el Centre de Supercomputació de Barcelona gestionen l’aplicació

Una nova ‘app’ prediu la calima de pols sahariana
3
Es llegeix en minuts

A partir d’ara, els pronòstics i advertències de tempestes de pols i calima a Europa, l’Orient Mitjà i l’Àfrica del Nord són més accessibles gràcies a un nou lloc web dissenyat per satisfer les creixents necessitats dels usuaris d’obtenir més informació sobre aquests fenòmens que afecten el temps, el clima, el medi ambient, l’economia i fins i tot la salut. La utilitat que tindrà es presumeix molt interessant per a les Canàries, que pateix de manera periòdica episodis de calima. Tot just fa uns dies n’hem assistit a un i encara estem netejant restes de pols.

El lloc web està gestionat per un consorci format per l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya (Aemet) i el Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC-CNS), que recolza el Centre Regional de l’OMM per al Nord de l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Europa de l’Avís i Alerta de Tempestes de Sorra i Pols, Sistema d’Avaluació (SDS-WAS).

El Centre Regional de Pols de Barcelona juga un paper important en la producció de productes SDS-WAS operatius i en el suport a la investigació. Ha ajudat a desenvolupar productes personalitzats per als països africans i a desenvolupar la capacitat per utilitzar i difondre les alertes i els pronòstics.

«Existeix una creixent necessitat d’informació i prediccions precises, particularment a les regions desèrtiques, com el Sàhara i l’Orient Mitjà, per donar suport al desenvolupament de sistemes d’alerta primerenca i plans de mitigació», afirma l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) en un comunicat.

Des del 2010, una antiga versió d’aquest lloc web ja estava donant informació sobre pronòstics i observacions de pols disponibles, així com informació rellevant sobre els avenços en la investigació de pols mineral. Les tempestes de sorra i pols recolzen una comunitat d’usuaris que inclou diferents sectors, com gerents de plantes d’energia solar, professionals de l’aviació i legisladors dels sectors ambiental i de salut pública.

Redissenyat per complet

El nombre de visites al lloc web ha augmentat substancialment fins al voltant de 10 000 visites per mes. Per satisfer la creixent demanda, el lloc web es va redissenyar per complet, cosa que va permetre moltes més funcions i una accessibilitat més fàcil. La nova versió es va llançar el 20 de gener del 2022 i està oberta als usuaris a dust.aemet.es.

El centre regional per al nord de l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Europa utilitza el sistema de modelatge atmosfèric MONARCH com a model de referència i els seus pronòstics per conjunts inclouen 12 models diferents de molts països. És un dels tres nodes regionals. Els altres dos són Àsia i Pan-Amèrica. Totes les activitats són coordinades a nivell regional pels Grups Directius Regionals (RSG), i a nivell mundial pel Comitè Directiu de SDS-WAS.

El perill de les tempestes de sorra i pols

Les tempestes de sorra i pols són perills meteorològics comuns en regions àrides i semiàrides que generen grans quantitats de partícules de pols mineral en l’aire. Les partícules de pols aixecades pels forts vents redueixen la visibilitat a gairebé zero a les regions pròximes a les fonts i es transporten regularment a distàncies de milers de quilòmetres abans de dipositar-se sobre la terra i l’oceà.

Al voltant del 40% dels aerosols en la troposfera (la capa més baixa de l’atmosfera de la Terra) són partícules de pols de l’erosió eòlica. Els aerosols, en particular les pols minerals, afecten el temps i el clima global i regional.

Notícies relacionades

Les tempestes de sorra i pols s’han convertit en una seriosa preocupació mundial en les últimes dècades a causa dels seus importants impactes en el medi ambient, la salut, l’agricultura i el benestar socioeconòmic. Els seus impactes se senten a moltes regions del món i abordar-los està alineat amb diverses metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides (ONU).

Pot llegir aquí l’article de referència.