Pas per pas

Arriba una DANA hivernal: ¿Com purgar els radiadors per tenir la calefacció a punt?

El procediment és fonamental perquè la caldera no treballi el doble per desprendre calor

Arriba una DANA hivernal: ¿Com purgar els radiadors per tenir la calefacció a punt?

EPC

1
Es llegeix en minuts

Amb l’arribada de la gota freda DANA, les temperatures baixaran, i també la cota de neu. Així, el temporal irromprà amb força entre el dilluns 22 i el dimecres 24 i la gota freda que es formarà per la irrupció d’aire fred d’origen polar.

Per tant, ¿com ens podem protegir d’aquesta onada que s’acosta? Un punt significatiu seria tenir els radiadors purgats i preparats per al fred polar.

¿Per què purgar-los?

De vegades, els radiadors no desprenen la calor que toca perquè dins del sistema de calefacció s’ha acumulat aire que entorpeix la circulació de l’aigua que escalfa el radiador i evita que s’emeti calor de forma homogènia. Per tant, abans de cada temporada de fred –o onada de fred– convindria purgar els radiadors per evitar passar fred.

Quan els radiadors no estan purgats, el termòstat no salta però la caldera treballa el doble per aconseguir arribar a la temperatura desitjada. Per tant, un sistema de calefacció eficient evitarà malbarataments d’energia, i ara menys que el preu de la llum s’ha elevat.

¿Com ho podem fer?

Notícies relacionades

El procés consisteix principalment a eliminar l’aire sobrant del circuit dels radiadors. I per fer-ho primer haurem de comprovar si és necessari: enceneu la calefacció i passeu la mà per la part superior del radiador, si està més freda que la part inferior, això significa que té aire.

El purgat es fa amb la caldera apagada i els radiadors freds.

  1. Comenceu amb el radiador més pròxim a la caldera.

  2. Col·loqueu un recipient sota la clau (un cassó o un got) per a l’aigua que surti del purgat.

  3. Gireu la clau amb un tornavís o amb una moneda per obrir la vàlvula. Posteriorment començarà a sortir aire –que generalment fa mala olor– juntament amb una mica d’aigua.

  4. Quan el raig d’aigua que surti sigui totalment fluid –al principi no ho serà–, podeu tancar la clau girant-la en sentit invers.

  5. Repetiu el procés en tots els radiadors. Recordeu seguir el flux de l’aigua –començant pel més pròxim a la caldera.

  6. Reviseu la pressió de la caldera (1-1,5 bars) després d’eliminar el purgat de cada radiat abans de seguir amb el següent, ja que després del purgat el nivell de pressió sol baixar.

  7. Tanqueu la clau del radiador i, de nou, comproveu la pressió.

Temes:

Hivern