Protesta ciutadana

Clam popular contra l’enèsim desastre ambiental al mar Menor

«El mar continua traient fauna morta. Aigua marró. Olor de podridura», expliquen els veïns a través de les xarxes socials

Centenares de peces muertos en el Mar Menor

Centenares de peces muertos en el Mar Menor / EVA MANEZ LOPEZ (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’enèsima tragèdia ecològica al mar Menor, a Múrcia, ha despertat una nova onada d’indignació ciutadana. Aquest dissabte, aprofitant el pas de la Vuelta Ciclista a Espanya pel litoral de la Regió de Múrcia, centenars de veïns de la regió s’han concentrat per denunciar l’estat del mar. Els manifestants s’han reunit portant una samarreta negra en senyal de dol amb els milers d’animals que aquesta setmana han aparegut morts a la llacuna salada.

Les xarxes socials també s’han fet ressò del missatge d’indignació i auxili llançat pels veïns, entitats i plataformes ecologistes. Amb l’etiqueta #SOSMarMenor, Twitter s’ha omplert de missatges de denúncia contra aquest ecocidi que, segons apunten els primers balanços, és fins i tot més greu que l’ocorregut durant el 2019. L’etiqueta ha reunit més de 50.000 publicacions i ha destacat entre els ‘trending topics’ del dia a Espanya. 

Un dels continguts més compartits és la portada del diari local ‘La Opinión de Murcia’, que titula la seva edició en paper d’aquest dissabte amb ‘Un mar de peixos morts’. El diari es tenyeix de negre en senyal de dol amb l’ecosistema i qualifica de «tragèdia ecològica» el que ha ocorregut els últims dies. 

La situació, expliquen diversos veïns a través de les xarxes socials, és tràgica. «El mar continua traient fauna morta. Aigua marró. Olor de podridura», explica un ciutadà a Twitter, que destaca la tristesa, la ràbia i l’horror que sent davant les imatges de la llacuna. 

Notícies relacionades

Més enllà de la indignació, el clam popular també ha apuntat de manera clara els responsables d’aquest desastre ambiental. «Els peixos tornen a sortir morts de l’aigua per la falta d’oxigen que causen els abocaments», escriu un usuari a Twitter. «[El mar Menor] no es mor, el maten», afegeix un altre. «El mar Menor no és un contenidor», comenta un veí, adjuntant un vídeo de la protesta d’aquest dissabte.

La notícia també ha saltat a les portades de diversos mitjans de comunicació internacionals. Reuters, per exemple, destaca que «unes 20 tones de peixos morts han aparegut a les costes del mar Menor, una de les llacunes d’aigua salada més grans d’Europa a Espanya, el que va provocar protestes contra el deteriorament de les condicions ambientals».