Dia de la Terra

Putin proposa a la cimera del clima la cooperació internacional per controlar totes les emissions

  • El líder rus recalca que, en comparació amb els nivells de 1990, Rússia ha reduït les emissions de gasos d’efecte hivernacle «més que molts altres països»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha proposat aquest dijous establir una cooperació internacional àmplia i eficaç per calcular i monitoritzar totes les emissions nocives per a l’atmosfera, per tal de lluitar millor contra el canvi climàtic.

«S’han de tenir en compte tots els factors que causen l’escalfament global. Per exemple, el metà representa el 20% de les emissions antropogèniques. I cada tona crea un efecte de gas hivernacle entre 25 i 28 vegades més gran que una tona de CO2», ha assenyalat Putin durant la Cimera de Líders sobre el Clima.

El president rus ha indicat que, si en els pròxims trenta anys fos possible reduir les emissions de metà en un 50%, llavors, d’acord amb els experts, la temperatura global es reduiria en 0,18 graus fins al 2050.

«Cooperació internacional àmplia i eficaç»

Per tot això, ha dit, «seria molt important establir una cooperació internacional àmplia i eficaç per calcular i monitoritzar tots els tipus d’emissions nocives per a l’atmosfera».

El president rus ha afirmat, a més, que ja no és suficient parlar només dels volums de noves emissions de CO2, sinó també de l’absorció del diòxid de carboni acumulat a l’atmosfera.

Putin ha assegurat que Rússia contribueix «de manera colossal» a l’absorció d’emissions globals, tant les pròpies com les d’altres, atesa la capacitat d’absorció dels seus ecosistemes, que calcula en 2.500 milions de tones de diòxid de carboni equivalent a l’any.

Reducció de la bretxa entre països

Putin ha destacat que el desenvolupament global no ha de ser únicament «verd», sinó també sostenible a tots els països sense excepció, per la qual cosa aquest «ha d’anar de la mà amb el progrés en àrees tan importants com la lluita contra la pobresa i reduir la bretxa entre països».

El president rus ha dit que Rússia està disposada a considerar possibles «beneficis fins i tot per a empreses estrangeres que volguessin invertir en tecnologies netes, també a Rússia».

A més, Putin ha recordat que vol que les emissions de gasos amb efecte hivernacle es redueixin a Rússia en els pròxims trenta anys fins a nivells per sota dels de la Unió Europea (UE), que s’ha fixat com a meta convertir-se en climàticament neutra el 2050 i aconseguir una reducció neta d’emissions d’«almenys el 55%» de cara al 2030.

«Malgrat la mida de Rússia, les peculiaritats de la seva geografia, el clima i l’estructura econòmica, estic segur que aquesta tasca és assequible», afirma Putin.

Reducció de 3.100 a 1.600 tones

El líder rus recalca que, en comparació amb els nivells de 1990, Rússia ha reduït les emissions de gasos amb efecte hivernacle «més que molts altres països», al rebaixar-les de 3.100 milions de tones de CO2 equivalent a 1.600 milions de tones.

«Com a resultat, ara el 45% del nostre cistell energètic està compost per fonts d’energia de baixes emissions, inclosa la nuclear», ha explicat Putin.

Notícies relacionades

«Voldria recalcar una vegada més que Rússia està sincerament interessada a intensificar la cooperació internacional per tal de continuar amb la recerca de solucions efectives al problema del canvi climàtic, com, de fet, a tots els altres problemes mundials importants», ha assegurat Putin.

Així mateix, el president rus ha convidat els països interessats a afegir-se a investigacions científiques comunes, a invertir conjuntament en projectes climàtics importants i implicar-se més activament en el desenvolupament de tecnologies de baixes emissions de carboni per mitigar el canvi climàtic.