Escalfament global

Els oceans registren altes temperatures sense precedents el 2020

Fins i tot amb la petita caiguda relacionada amb el confinament per la Covid-19 en les emissions globals de carboni, els graus de l’oceà van continuar una tendència alcista de rècord l’any passat

Els oceans registren altes temperatures sense precedents el 2020
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou estudi, escrit per 20 científics de 13 instituts de tot el món, ha classificat les temperatures oceàniques més altes des de 1955, preses des del nivell de la superfície fins a una profunditat de 2.000 metres.

L’informe s’ha publicat aquest dimecres a la revista Advances in Atmospheric Sciences’, on reclama que es consideri el mal que poden causar els oceans més càlids a l’intentar mitigar els efectes del canvi climàtic.

Fins i tot amb la petita caiguda relacionada amb el confinament per la Covid-19 en les emissions globals de carboni, les temperatures de l’oceà han continuat amb una tendència a batre rècords el 2020.

Excés de calor per l’escalfament global

«Més del 90% de l’excés de calor a causa de l’escalfament global és absorbit pels oceans, per la qual cosa l’escalfament dels oceans és un indicador directe de l’escalfament global; l’escalfament que hem mesurat pinta una imatge de l’escalfament global a llarg termini», ha explicat Lijing Cheng, autor principal de l’estudi i professor associat del Centre Internacional de Ciències Ambientals i Climàtiques de l’Institut de Física Atmosfèrica (IAP) de l’Acadèmia de Ciències de la Xina (CAS).

«No obstant, a causa de la resposta tardana de l’oceà a l’escalfament global, les tendències del canvi oceànic persistiran almenys durant diverses dècades, per la qual cosa les societats s’han d’adaptar a les conseqüències ara inevitables del nostre escalfament constant. Però encara hi ha temps per prendre mesures i reduir les nostres emissions de gasos amb efecte hivernacle», ha comentat, segons informa ‘Global Times’.

Utilitzant un mètode desenvolupat a IAP/CAS, els investigadors han calculat la temperatura de l’oceà i la salinitat dels oceans fins a 2.000 metres, registrant dades de totes les observacions disponibles de la base de dades mundial d’oceans, supervisada per l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, per les seves sigles en anglès).

La calor dels oceans

Han descobert que, el 2020, els 2.000 metres superiors dels oceans del món van absorbir 20 zettajules més que el 2019. Aquesta quantitat de calor podria fer bullir 1.300 milions de bullidors, cada un amb 1,5 litres d’aigua. «¿Per què l’oceà no està bullint? Perquè l’oceà és vast. Podem imaginar quanta energia pot absorbir i contenir l’oceà i, quan s’allibera lentament, com de gran que és l’impacte», ha explicat Cheng.

Els investigadors han informat d’altres efectes, com l’amplificació del patró de salinitat de l’oceà i una estratificació més gran a causa de l’escalfament de la capa superior més ràpid que les seccions més profundes. Els dos canvis podrien causar danys als ecosistemes oceànics.

Més incendis en el futur

«El fred es torna més fred, el salat es torna més salat», ha dit Cheng. «L’oceà rep una gran quantitat de calor de l’escalfament global, esmorteint l’escalfament global. No obstant, els canvis oceànics associats també representen un risc sever per als sistemes humans i naturals».

Cheng ha assenyalat els incendis forestals del 2020 que van devastar Austràlia, parts de la regió de l’Amazones i la costa oest dels Estats Units. «Oceans més càlids i una atmosfera més càlida també promouen pluges més intenses a totes les tempestes, i especialment als huracans, cosa que augmenta el risc d’inundacions», ha explicat Cheng. «Els incendis extrems com els que es van presenciar el 2020 seran encara més comuns en el futur. Els oceans més càlids també fan que les tempestes siguin més poderoses, en particular els tifons i els huracans».

Investigació en curs

Notícies relacionades

Els investigadors continuaran monitorant les temperatures de l’oceà i els impactes que l’escalfament té en altres característiques oceàniques, com la salinitat i l’estratificació.

«A mesura que més països es comprometin a aconseguir la ‘neutralitat de carboni’ o ‘carboni zero’ en les pròximes dècades, s’ha de prestar especial atenció a l’oceà», ha expressat. «Qualsevol activitat o acord per abordar l’escalfament global ha d’anar acompanyat de la comprensió que l’oceà ja ha absorbit una immensa quantitat de calor i continuarà absorbint l’excés d’energia en el sistema de la Terra fins que els nivells de carboni atmosfèric es redueixin significativament».

Temes:

Coronavirus