Albirada una balena de 20 metres que vaga sense cua per la costa italiana

Bussejadors tailandesos intenten alliberar un tauró balena d'una corda de niló a l'illa de Ko Tao

ballena italia / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Costanera italiana ha albirat davant de les costes de l’illa de Sicília una balena (‘Balaenoptera physalus’) de vint metres que vaga pel Mediterrani sense part de la seva cua, amb grans dificultats per moure’s i nodrir-se.

La balena rorqual, batejada com a Codamozza ha passat aquest dilluns a prop de les costes de Catània, i ha afrontat amb gran esforç els corrents de l’estret de Messina, ja que té una mutilació a la cua.

Un equip de biòlegs de l’Institut Tethys Research i voluntaris de l’associació Marecamp segueix el periple de la balena pel Mediterrani, preocupats pel seu estat de salut.

La primera vegada que va ser albirada va ser el 2005 i va cridar l’atenció dels experts perquè nedava per la superfície i no se submergia com la resta d’espècimens de la seva espècie, sinó que ho feia amb una angle diferent, com si coixegés, explica l’institut Tethys.

La raó és que en aquell moment li faltava l’aleta caudal esquerra, l’extrem esquerre de la seva cua.

No obstant, des de l’octubre passat la balena ha perdut completament la cua i vaga per aigües del Mediterrani «cada vegada més debilitada» a causa de la pèrdua del seu principal òrgan de propulsió, alerten en un comunicat.

Els experts miren d’aclarir les causes de la seva mutilació. Es creu que va perdre la seva aleta esquerra al col·lidir amb l’hèlix d’un barco o al quedar enganxada durant molt temps en una xarxa. Això presumiblement li va provocar una necrosi i la pèrdua total de la cua, fins a l’estat que pateix actualment.

Notícies relacionades

També en una xarxa o en una corda de niló s’ha quedat atrapat als voltants de l’illa de Ko Tao (al golf de Tailàndia) un altre animal aquàtic: un tauró balena.

El bussejador Sarakorn Pokaprakan, que ha sigut el que ha gravat el vídeo de l’intent de rescat, ha assegurat a Reuters que el tauró probablement no sobreviurà. Pokaprakan s’ha queixat per no tenir a mà un ganivet més gran amb el qual poder tallar la corda lligada a la cua del tauró balena.