CONTAMINACIÓ

Espanya estreny el setge a les palletes i altres plàstics d'un sol ús

El Govern impulsa una llei que vetarà les canyetes d'aquest material el juliol del 2021

Els gots ja no seran gratis el 2023 i els bars hauran de donar aigua no envasada

zentauroepp35508354 soc pajita200601201339 / FERRAN NADEU

zentauroepp35508354 soc pajita200601201339
zentauroepp36147746 soc200601182645

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aposta del Govern central per la denominada economia circular –aquella que fomenta la sostenibilitat i la durabilitat dels materials per combatre la contaminació evitant la generació de residus– està previst que quedi aquest dimarts plasmada en el Consell de Ministres amb la via lliure a la tramitació d’un avantprojecte de llei que, entre altres mesures, establirà uns forts límits als plàstics d’un sol ús. La norma, que comença la seva tramitació sota el nom de llei de residus i terres contaminats, inclourà dures restriccions a la introducció d’aquest material als mercats i obligacions d’informació als consumidors.

Vasos per a begudes, tapes i taps, recipients per a aliments, caixes que contenen aliments de menjar ràpid... La intenció és aconseguir una reducció del 50% en la comercialització d’aquest tipus de productes per a l’any 2026 respecte del 2022, i del 70% l’any 2030. I per aconseguir-ho, entre altres elements dissuasius, a partir de l’1 de gener del 2023 es prohibirà la distribució gratuïta d’aquest tipus de plàstics i s’obligarà a indicar per separat a la factura l’import que es cobra al consumidor per l’ús d’aquest material, segons el text inicial.

Sense palletes ni bastonets i amb aigua d’aixeta gratis

Amb el mateix objectiu de reduir l’ús d’envasos, l’avantprojecte de llei insta les administracions públiques a adoptar les mesures necessàries per reduir el consum d’aigua envasada a les seves dependències. A més, «als establiments del sector de l’hostaleria i restauració s’haurà d’oferir sempre als clients la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l’oferta del mateix establiment» sempre que estiguin garantides les condicions de salubritat de l’aigua en qüestió, segons informa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

A més, segons l’avantprojecte, a partir del 3 de juliol del 2021 quedaria prohibida «la introducció al mercat dels següents productes: bastonets de cotó (excepte els d’ús sanitari), coberts (forquilles, ganivets, escuradents, culleres), plats, palletes i agitadors de begudes», i fins i tot bastonets destinats a subjectar i anar units a globus.

Control del material i dels residus

Per tenir constància en tot moment de l’origen i del recorregut que han seguit aquests materials també es regularà el registre de producció i gestió de residus i s’incrementarà el control en les memòries anuals sobre això, cosa que obligarà les empreses que generin o utilitzin aquest tipus de productes a tenir-ho tot anotat en un registre cronològic.

Notícies relacionades

Amb aquestes i altres mesures el Govern pretén fixar uns ambiciosos objectius quant a la reutilització i el reciclatge de residus municipals generats: el 2025, el 55% respecte dels residus municipals generats, el 2030, el 60% i el 2035, el 65%. En aquest sentit, es regula l’eliminació d’aquests residus i el seu tractament previ en el cas que siguin traslladats a abocadors.

Dures sancions

I per si amb totes aquestes indicacions encara hi ha qui intenta esquivar la llei, l’avantprojecte contempla un règim sancionador que considera l’abandonament de residus com una infracció molt greu, inclòs l’abandonament d’escombraries disperses o ‘littering’. Tant, que estableix multes que poden arribar fins als dos milions d’euros.