03 d’abr 2020

Anar al contingut

CONTAMINACIÓ AL MAR

França proposa filtres per a microplàstics a les rentadores

Els fabricants demanen que sigui una regulació europea

France Presse

França proposa filtres per a microplàstics a les rentadores

NOEL GUEVARA GREENPEACE

El Govern francès acaba de proposar als fabricants de rentadores que les seves màquines incorporin filtres per netejar microplàstics, en un intent de lluitar contra la contaminació dels oceans. 

La iniciativa, la primera al món segons els seus promotors, persegueix que des de l’1 de gener del 2025 les rentadores noves que es venguin a França, tant professionals com particulars, hauran de poder filtrar els microplàstics que alliberen els teixits quan es renten. 

La mesurada figura en una llei antidesaprofitaments per a una economia circular, promulgada la setmana passada i que defensa la secretària d’Estat per a la Transició Ecològica, Brune Poirson. 

Els plàstics utilitzats en la confecció (polièster, acrílic, elastà) alliberen a partir del rentat unes partícules massa petites per ser filtrades per les màquines actuals, que van a parar al medi ambient, i sobretot als oceans. Els microplàstics representarien entre el 15% i gairebé un terç dels gairebé 9,5 milions de tones de plàstics llançades cada any al mar, segons xifres de l’UICN (Union internationale pour la conservation de la nature).

«És un desafiament molt difícil que no es farà d’un dia per l’altre» i que «demana un gran treball per part dels fabricants», assenyala Poirson, que vol portar el tema a escala europea, «perquè sigui alguna cosa més que una mesura francesa».

Solucions tèxtils

Per als fabricants, la primera reunió s’ha considerat «constructiva» perquè ha «permès remarcar nombroses qüestions econòmiques, tècniques i d’utilització», segons la patronal Gifam. Els fabricants es comprometen a cuidar «les solucions eficaces per reduir la pol·lució plàstica» però demanen que els poders públics garanteixin una «competència sana entre els actors» i que la mesura sigui europea.

«No s’ha de donar tota la responsabilitat als fabricants de rentadores», ha assenyalat la secretària d’Estat, que ha demanat també solucions a la indústria téxtil.

Una empresa emergent, Planet Care, ha desenvolupat filtres per a microplàstics a les rentadores que s’adapten a diversos fabricants.

Temes: Plàstics