28 set 2020

Anar al contingut

EMERGÈNCIA AMBIENTAL

El full de ruta climàtic del Govern es queda en uns compromisos voluntaris

La primera cimera climàtica catalana convidarà les empreses a redoblar els seus esforços

La trobada compta amb companyies i institucions, però no amb moviments socials

Michele Catanzaro

El full de ruta climàtic del Govern es queda en uns compromisos voluntaris

Andrea Zamorano

El Govern presentarà divendres, en el marc de la Primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica, un document de compromisos de reducció d’emissions per a empreses i institucions.

El document, impulsat pel conseller de territori i sostenibilitat Damià Calvet, és el resultat de reunions amb més de 200 representants de diverses organitzacions. El seu compliment serà voluntari: les empreses podran escollir quins dels objectius fixats en el text s’ajusten a la seva activitat.

Calvet compta que les empreses s’adhereixin al document per responsabilitat i no preveu sancions per als que incompleixin. La Generalitat donarà publicitat als compromisos i els fiscalitzarà per mitjà de tres comissions dirigides per presidents independents.

«El nostre enfocament és la corresponsabilitat de la societat en uns compromisos que vagin més enllà del que marquem com a govern», ha afirmat Calvet aquesta tarda en una reunió amb la premsa. «Fins ara els compromisos voluntaris han sigut un gota a gota: volem que siguin públics, notoris i massius», ha afegit.

Perplexitat

Experts i activistes veuen amb perplexitat la iniciativa. «Està demostrat que les accions voluntàries contribueixen poc a la reducció d’emissions», afirma Jeroen van den Bergh, investigador ICREA en la Universitat Autònoma de Barcelona.

«Aquestes iniciatives fan l’efecte que estem fent alguna cosa i treuen pressió a les polítiques efectives. El govern català hauria de concentrar-se a pressionar l’espanyol, que és el que hi pot aportar solucions, perquè dugui a terme polítiques eficaces», afirma. «Ara necessitem normes per reduir emissions sense escapatòries, no voluntarisme», coincideix el divulgador ambiental Andreu Escrivà.

A l’escenari de la cimera catalana hi haurà ajuntaments, diputacions i empreses com Seat, Bonpreu, Agbar, Bodegues Torres i Port de Barcelona. Però no hi haurà cap Greta catalana: moviments com els Fridays for Future hi podran acudir com a públic.

«Les entitats socials esperaven que fos una cimera oberta a tot el món», lamenta Anna Pérez Català, codirectora de l’ONG Climate Tracker. «Qualsevol iniciativa voluntarista no serveix: ja no hi ha temps per a aquestes coses», conclou.