Emergència climàtica

El fum dels incendis forestals d'Austràlia arriba a Xile

Ha provocat una gran nuvolositat i un descens de les temperatures màximes

20200107 468117 australiae 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts

La Direcció Meteorològica de Xile ha advertit aquest dilluns que el fum provocat pels forts incendis forestals registrats a Austràlia ha arribat a Xile, on ha provocat una gran nuvolositat i un descens de les temperatures.

Les últimes imatges satel·litàries captades per la NASA mostren com la gegantina columna de fum produïda pels massius incendis a Austràlia no només ha arribat a Nova Zelanda sinó que ha creuat l’oceà Pacífic i ha arribat al territori xilè.

 És tal la magnitud de la columna de fum que aquesta ha sigut capaç de cobrir el cel a la Regió Metropolitana, on ha provocat una gran nuvolositat, segons informacions del diari local ‘La Tercera’.

Edita Amador, meteoròloga de la Direcció Meteorològica de Xile (DMC), ha explicat que el fum dels incendis ha arribat a la zona central del país a causa del tàlveg d’ona llarga que «ve projectada des d’Austràlia que es va creuar amb el vent dorsal».

Això ha generat el «desplaçament del fum» que cobreix la capital aquest dilluns i la disminució en les temperatures màximes. Així, ha assenyalat que el desplaçament de fum es mantindrà per a aquest dimarts.

Intencionats

Amador també ha especificat que aquest fenomen provocarà que els termòmetres arribin a màximes de 24°C a les 16.00 hores. És a dir, entre dos a tres graus menys que l’observat des de l’inici de l’estiu.

La situació a Austràlia s’ha vist agreujada després que el front càlid hagi depassat totes les expectatives.

Notícies relacionades

Entre els vents de més de 100 quilòmetres per hora i els 48ºC a què s’han arribat en localitats com Penrith, els focs han començat a comportar-se «de forma erràtica» fins al punt que els bombers només han pogut dirigir-los a zones segures.

Aquest mateix dilluns, la Policia del país ha anunciat la imputació de 24 persones per suposadament haver provocat incendis forestals de forma deliberada, després de la mort d’almenys 18 persones a causa de les devastadores flames que fuetegen el sud-est del país.