«LA COP ENS HA FALLAT»

Els ecologistes es mostren decebuts amb la Cimera del Clima

Les oenagés pels drets ambientals es mostren crítiques davant de les negociacions polítiques

Els activistes acusen organitzadors i empreses d'utilitzar l'esdeveniment per a un rentat d'imatge

acto de fridays for future en el cop25 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Les negociacions polítiques de la Cimera del Clima continuen encallades el dia en què teòricament havien de finalitzar. Mentre l’organització reclama una pròrroga per seguir amb el debat, els ecologistes es mostren decebuts amb el resultat. Activistes pels drets mediambientals, reunits sota diverses sigles i banderes, han mostrat aquest divendres el seu descontentament davant de l’esdeveniment organitzat per les Nacions Unides per debatre sobre la crisi climàtica. Aquest divendres, oenagés, joves, portaveus de pobles indígenes i altres representants de la societat civil han clamat davant de l’entrada del recinte que «la COP ens ha fallat».

Els joves activistes de ‘Fridays for future’, el moviment estudiantil inspirat per Greta Thunberg, s’han mostrat «decebuts» davant d’un esdeveniment en el qual s’han sentit «apartats i silenciats» dels espais de debat en el qual es prenen les decisions reals. «No som aquí per al vostre entreteniment, perquè pugueu presumir que hi som presents i després deixar-nos de banda. Demanem que les nostres reivindicacions sobre justícia climàtica, drets humans, respecte als pobles indígenes i perspectiva de gènere s’incloguin en les negociacions reals», han reclamat els ecologistes en una roda de premsa convocada aquest mateix divendres. «En aquesta COP no hem vist cap compromís polític rellevant. L’únic, nosaltres. Aquesta és la COP en la qual els Fridays s’han fet sentir», han clamat els representants del moviment mentre mostraven el símbol d’un ull pintat a les seves mans, amb el qual pretenien alertar els polítics que «estem vigilant les seves accions». 

«Estem en un moment decisiu de les negociacions en què veurem si els polítics respondran davant de la ciència i les demandes de les persones que demanem justícia social o davant dels interessos dels qui contaminen», ha destacat la directora internacional de Greenpeace, Jennifer Morgan. La representant de l’oenagé ha reclamat que el text final es regeixi per les directrius científiques, conceptes de justícia climàtica i drets humans, declari oficialment l’emergència climàtica i que, consegüentment, augmenti el nivell d’ambició en la lluita contra la degradació mediambiental del planeta. 

El descontentament de les associacions ecologistes ha quedat patent aquesta tarda a l’entrada del recinte on se celebra la Cimera de Madrid, on s’han dut a terme diverses accions de protesta. En aquestes accions, els activistes han 

Clamor als carrers

Notícies relacionades

Mentrestant, fora del recinte en el qual se celebren les negociacions de la cimera i totes les activitats associades, els ecologistes també han fet sentir el seu descontentament. També aquest divendres, la Universitat Complutense de Madrid ha acollit la Cimera Social del Clima; un esdeveniment paral·lel que ha exercit de ‘contracimera’ per aportar un to més crític al debat. En aquest espai, representants d’Ecologistes en Acció, entre d’altres, han criticat que la COP s’hagi utilitzat per «blanquejar» empreses i governs que continuen contaminant. 

Davant d’aquest clima de descontentament generalitzat, diverses organitzacions ambientalistes han aprofitat per citar a la ciutadania la ‘Vaga pel clima’que, com cada divendres, se celebra a les principals ciutats del món. La mobilització fa 69 setmanes consecutivesque se celebra i, en espera d’una resolució definitiva de la COP, preveu aglomerar un gran nombre de persones.