CIMERA DEL CLIMA DE MADRID

La crisi climàtica impacta cada vegada amb més duresa als països rics

El país més afectat el 2018 per esdeveniments extrems va ser el Japó i el tercer Alemanya, segons Germanwacht

Espanya va escalar posicions en el sinistre rànquing a causa d'inundacions i onades de calor i ja ocupa el lloc 37

zentauroepp50395071 japan191204105413

zentauroepp50395071 japan191204105413 / JIJI PRESS

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els impactes més devastadors de la crisi climàtica segueixen en augment i cada vegada afecten més els països rics. Un estat tan avançat com el Japó encapçala el rànquing dels que van resultar més perjudicats el 2018. D’onades de calor, a sequeres extremes i inundacions amb esllavissaments de terra van causar als nipons 1.200 morts i danys per 35.800 milions de dòlars (uns 32.000 milions d’euros). Alemanya ocupa el tercer lloc amb 1.243 morts i 5.038 milions de dòlars causades també per les sequeres i la calor.

Les dades estan contingudes a l’informe anual de riscos climàtics que l’organització Germanwatch presenta aquest dimecres a la Cimera del Clima de Madrid. El document s’elabora des del 2006 amb la informació proporcionada per la companyia de reassegurances Munic Re i el Fons Monetari Internacional (FMI).   

Espanya, entre els més vulnerables

Espanya surt també bastant malparada a causa de les onades de calor i inundacions que la fan escalardes del lloc 47 que va ocupar el 2017 al 38. La seva exposició a les sequeres i inundacions la situa sempre entre els 50 països més vulnerables del món. En la classificació de pèrdues sofertes en el període 1999-2018 que també elabora Germanwatch apareix al lloc 29 sobre els gairebé 200 països analitzats. No és difícil aventurar que a causa de les reiterades gotes fredes que han causat greus inundacions a l’índex del 2019 Espanya escalarà encara més llocs.

En aquest rànquing més retrospectiu corresponent al període 1999-2018 pot comprovar-se com els esdeveniments extrems s’havien encebat anteriorment molt més als països pobres. L’encapçalen Puerto Rico, que ha patit 149.000 morts en 20 anys, Myanmar i Haití, seguits per aquest ordre per les Filipines, el Pakistan i el Vietnam. Cap país desenvolupat figura aquest ‘top ten’.

Filipines, el segon més afectat

En el del 2018, en canvi, el primer país pobre damnificat és les Filipines, que ocupa la segona plaça per la conseqüències del tifó de categoria cinc que va patir el mes de setembre, el més poderós registrat en tot el món aquell any. El vent va arribar a assolir velocitats de 270 quilòmetres a l’hora quan va tocar terra. El quart és Madagascar, colpejat pel cicló Ava.

Un altre país avançat, el Canadà es cola també al lloc 9 del 2018 a causa d’extremes onades de calor i fred, devastadors incendis i inundacions causades pel desglaç massiu.

Mig milió de morts en 20 anys

L’informe suma també les conseqüències globals del canvi climàtic en els últims 20 anys: ni més ni menys que mig milió de persones mortes a causa de 12.000 que van causar danys per valor de 3,5 bilions de dòlars.

Notícies relacionades

També destaquen els experts de Germanwatch la importància d’establir un mecanisme específic de finançament per al clima que reemborsi les pèrdues de terres, danys en infraestructures cultura i vides humanes als països més pobres. Fins ara, els països industrialitzats s’havien negat fins i tot a negociar.

La cimera debat un fons per a les pèrdues

En la COP25, per primera vegada, el recolzament financer per a les pèrdues i danys relacionats amb el clima ocupa un lloc prioritari a l’agenda. Per als països més pobres i vulnerables, aquesta cimera climàtica és, per tant, de la màxima importància. Exigeixen que els Estats arribin a un acord per recolzar els que pateixen, o almenys reconèixer la necessitat, amb un camí cap a una ajuda real. Altrament, els països més pobres continuaran depenent dels préstecs per fer front a les conseqüències del canvi climàtic, la qual cosa significa que es veuen amenaçats per l’endeutament excessiu, que soscava les economies ja vulnerables.