PRIMERA JORNADA DE LA CIMERA DEL CLIMA DE MADRID

Nancy Pelosi: «Els Estats Units continuem implicats» amb el clima

La presidenta del Congrés nord-americà viatja a Madrid per certificar que és possible aplicar l'Acord de París al seu país tot i que Trump el retiri del tractat

zentauroepp51182481 soc pelosi191202154107

zentauroepp51182481 soc pelosi191202154107 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Encara hi ha esperança que la primera economia mundial s’uneixi al combat pel clima. Nancy Pelosi, la punxant ‘speaker’ de la Cambra de Representants nord-americana, va  aterrar en la jornada inaugural de la Cimera del Clima de Madrid per proclamar juntament amb 15 senadors i congressistes demòcrates que «els Estats Units hi continuen estant implicats». «Al venir aquí volem dir-los: continuem implicats» en la lluita contra el canvi climàtic, va proclamar, tot i que el seu president, Donald Trump, hagi iniciat els tràmits per abandonar l’Acord de París.

«El Congrés, les ciutats, els estats i les empreses actuaran contra el canvi climàtic. Ja ho estem fent», va dir la política demòcrata i va afegir que el país ha de fer «retallades molt serioses i profundes per reduir les emissions», com una de les potències que més contribueix al canvi climàtic. Es va negar a parlar de Trump perquè al seu país hi ha la regla de «no criticar el president en els viatges a l’estranger». Ni tan sols va voler parlar de l’’impeachment’ que ella va promoure.

Pavelló propi

Notícies relacionades

Les administracions nord-americanes que abominen el negacionisme de Trump acudeixen a les cimeres del clima amb un pavelló propi des de poc després que aquest accedís a la presidència. La seva tesi és que malgrat la polítiques federals, com les competències estan molt descentralitzades, es pot recórrer igualment el camí marcat per l’Acord de París.

Els congressistes i senadors de diversos estats van explicar com ja apliquen polítiques de reducció d’emissions. Pelosi no va oblidar posar d’exemple Pedro Sánchez per haver acollit la cimera en temps rècord. També va assenyalar que els plans europeus de descarbonització el 2050 han de marcar el camí a seguir pels Estats Units.