INQUIETANT FENOMEN METEOROLÒGIC

Cada vegada més huracans tropicals s'acosten a les costes espanyoles

Fins a tres ciclons han seguit aquesta temporada un recorregut que abans només es produïa cada tres o quatre anys

El nou rumb i la persistència d'aquestes tempestes podrien estar relacionats amb el canvi climàtic

zentauroepp51084242 soc191127190823

zentauroepp51084242 soc191127190823 / BRENDAN SMIALOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Juan José González Alemán és un físic investigador de ciclons de la Universitat de Castella-la Manxa que fa mesos que alerta d’un fenomen inquietant. Cada vegada més huracans tropicals s’acosten a Espanya. Aquesta és la seva última advertència, enviada a  Twitter dimarts passat: «He d’actualitzar per dir que novament en menys d’un mes, tenim un cicló tropical, el Sebastien amenaçant Europa, i que en la seva transició a potent borrasca ha passat per una zona (a prop de la costa espanyola) que està deixant de ser anormal aquests últims anys».

 

L’insòlit del fenomen és que anys enrere aquestes destructives tempestes tropicals solien creuar l’Atlàntic en latituds tan baixes cada tres o quatre anys, mentre que en l’últim quadrienni ho han fet anualment. I en la temporada actual, a punt d’acabar-se, ho han fet ja tres: El Lorenzo, el Pablo i ara el Sebastien.

 

La temperatura del mar

No està demostrat que la causa sigui el canvi climàtic. Per afirmar-ho sense gènere de dubtes caldria portar a terme un estudi específic, però «sí que hi ha dos informes que fan projeccions de futur» en què l’escalfament global provocaria un augment de l’arribada d’huracans a Europa. En cas de ser així, l’augment de la temperatura del mar causada per l’escalfament global seria el factor determinant d’això.

Com que han passat a certa distància de la costa espanyola (entre 300 i 400 quilòmetres), els tres exhuracans  d’aquesta temporada amb prou feines s’han deixat notar. Alguna maror a la costa gallega i poc més. Però podrien acostar-se encara més i amb més força que fins ara. Una de les investigacions que duu a terme González Alemán se centra a esbrinar-ho. «A millorar les projeccions d’aquests estudis i llançar hipòtesis de futur més precises sobre això».

Destrosses a les Açores

Notícies relacionades

Els huracans neixen en les aigües calentes pròximes al continent americà i es van convertint en borrasques extratropicals, així que passen sobre l’aigua més freda de l’Atlàntic, on perden virulència. Amb tot, Lorenzo, el primer d’aquesta temporada a passar a prop d’Espanya, va causar importants destrosses a les Açores l’octubre passat a l’arribar com a huracà de força 2. Poc abans d’arribar a aquestes illes portugueses, va estar unes jornades amb força 5. Un nivell d’intensitat que mai abans s’havia detectat tan a l’Est, segons l’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia). 

¿És possible que algun dia arribi a Espanya amb aquesta virulència? Difícil. No és tan complicat que alguna de les borrasques extratropicals acabin portant vents superiors als 120 km/h. En qualsevol cas, s’ha de recordar que la crisi climàtica està causant ja fenòmens que mai abans ens hauríem imaginat.