«POC I TARD»

Els experts veuen hipocresia en les polítiques contra l'escalfament

Científics internacionals troben difícil aturar la crisi climàtica amb els plans actuals

Els investigadors demanen mesures dràstiques a favor de les renovables i l'eficiència

undefined51065709 venice  italy   24 11 2019   tourists and residents wade thr191125193711

undefined51065709 venice italy 24 11 2019 tourists and residents wade thr191125193711 / ANDREA MEROLA

1
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

«Massa poc, massa tard»: així qualifica els compromisos de reducció d’emissions causants de l’emergència climàtica Robert Watson, anterior president del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l’organisme que fixa el consens científic sobre aquest tema.

Watson és un dels autors del’informe ‘La veritat darrere dels compromisos climàtics’,publicat el 5 de novembre per l’oenagé nord-americana Universal Ecological Fund.

«És ingenu esperar que els esforços actuals dels governs alenteixin de forma substancial el canvi climàtic», declara en una nota de premsa James McCarthy, oceanògraf de la Universitat de Harvard i coautor de l’estudi.

L’informe analitza els 184 compromisos voluntaris presentats pels països que s’adhereixen al’Acord de París del 2015. L’objectiu d’aquest pacte és mantenir l’escalfament per sotad’1,5 graus per sobre de la temperatura de l’època preindustrial. Això evitaria els pitjors efectes del canvi climàtic.

De tots els compromisos, tres quartes parts són insuficients, segons l’estudi. És a dir, ni tan sols s’acosten a la reducció d’emissions necessària per abastar l’objectiu de París: una retallada del 50% per al 2030.

Fallen els grans emissors

Dels cinc grans emissors, la Xina i l’Índia (el primer i el quart) s’han compromès a reduir el pes de les seves emissions respecte al seu producte interior brut. No obstant, com que aquest últim està en creixement, el més probable és que les seves emissions continuïn augmentant.

El segon emissor, els Estats Units, planifiquen retirar-se de l’Acord de París i el cinquè, Rússia, no ha presentat ni un sol compromís. Queda el tercer, la Unió Europea, que sí que té prou compromisos, segons el criteri de l’informe.

Davant d’aquesta situació, els autors demanen canvis dràstics a favor de les energies renovables. Això significa tancar en 10 anys les 2.400 centrals de carboni del món i bloquejar les 250 que estan en construcció. La seva segona prioritat és l’eficiència energètica, en la qual poden jugar un paper important els ciutadans.  

Notícies relacionades

«L’estudi em sembla massa optimista», comenta Mario Giampietro, investigador ICREA al’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals (ICTA-UAB), no implicat en el treball. «Només les centrals pendents de construir a la Xina emetran més del que cal estalviar. Europa, per la seva part, ha externalitzat les seves emissions a la Xina», explica.

«L’objectiu d’1,5 graus és inabastable. Necessitem un pla B», prossegueix. «Cal abordar la desigualtat i fer una societat on es consumeixi menys», conclou.