JORNADA DE GREENPEACE SOBRE LES SEQUERES

El 75% de la Península està en risc de desertització per la crisi climàtica

Els períodes secs seran cada vegada més prolongats i l'escalfament augmentarà l'evaporació

Diverses conques segueixen sota mínims malgrat la successió de temporals dels últims mesos

zentauroepp50331775 soc sequia191121190730

zentauroepp50331775 soc sequia191121190730 / MORELL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 75% de la península Ibèrica està en risc de desertificació pel canvi climàtic. Si no s’atura l’escalfament global, la caiguda de les precipitacions i l’evaporació més elevada, a causa de l’augment de les temperatures, poden convertirEspanya i Portugal en un immens erm, segons un grup de científics convocats ahir per l’organització ecologistaGreenpeace amb motiu de la celebració de la Cimera del Clima COP25 a Madrid.

Les sequeres són l’element més visible d’aquesta amenaça.  El meteoròleg de l’Agència Estatal de Meteorologia Ernesto Rodríguez ha explicat que en les últimes cinc dècades s’ha observat una reducció «apreciable» de la precipitació i un «augment» de la demanda evaporativa, per la qual cosa hi ha «menys disponibilitat d’aigua».

Si les emissions dels gasos amb efecte hivernacle seguissin al ritme actual,«d’aquí a final de segle la quantitat de precipitacions es reduirà entre el 16% i el 4%», amb especial incidència a les zones del sud d’Espanya, va afegir.

Distribució diferent

La distribució de les pluges també serà diferent. Hi haurà «menys dies de precipitació» al llarg de l’any i els períodes secs seran més llargs. «Hi ha més dubtes sobre si les precipitacions seran més o menys intenses», va dir Rodríguez.

Tot i que la successió de temporals dels últims mesos pugui fer creure el contrari, hi ha diverses conques a Espanya en situació de sequera hidrològica. Greenpeace ha destacat que les reserves d’aigua embassada, a data de 18 de novembre de 2019, es trobaven al 43,6 % de la seva capacitat, només un 6,5% més plenes que en la «greu» sequera de 2017. «Hi ha zones on hi pot haver «prou» aigua i altres conques «que estan sota mínims en termes de precipitació», ha precisat el meteoròleg, que ha destacat que «cada vegada està sent més freqüent passar en setmanes de períodes de sequeres extremes a inundacions».

El catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Sevilla i membre de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Leandro Moral, ha ofert dades retrospectives precises. Contrastant les sèries llargues de 1940 al 2015, amb la més recent de 1980 a l’actualitat, els estudis han constatat unes reduccions de precipitacions que oscil·len entre el 10% d’algunes conques occidentals, fins al 30% al mig oest.

Més desigualtat

Notícies relacionades

«La gestió de l’aigua ha de ser una peça fonamental de la política del clima, un instrument per adaptar-nos a les alteracions hidrològiques i, alhora, per minimitzar aquestes alteracions», ha afirmat el geògraf. Segons la seva opinió «s’ha d’assumir la disminució generalitzada» de cabals i «revisar els recursos a la baixa».

La investigadora de la Universitat Politècnica de Madrid i de la Universitat de Colúmbia (Nova York), Ana Iglesias, ha posat èmfasi que el canvi climàtic genera una «injustícia» i una «falta d’equitat en els recursos». «Aquest estrès climàtic ens porta més desigualtat a la Península. Els més vulnerables, els petits agricultors, seran sempre els que n’estiguin més afectats», ha dit.